Gündem

SSK, BAĞ-KUR emekli maaşları! 2020'de ne kadar olacak?

Yeni yıl yaklaşırken, 2020 emekli maaşı rakamları en çok ssk ve bağkur emeklilerini ilgilendiriyor. 

Emekliler 2020’de 2 kez zam, 2 kez bayram ikramiyesi alacak. Ayrıca emeklilerin büyük çoğunluğuna Mart’tan itibaren yeni promosyon ödemeleri başlayacak. Emekliler, ilk kazancı Ocak’ta elde edecek. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2019’un ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Memur emeklilerine ise yüzde 4 zam ve 2019’un ikinci yarısında enflasyon yüzde 5’i aşarsa enflasyon farkı verilecek. Temmuz’da benzer zamlar yapılacak. Ayrıca emeklilerin büyük çoğunluğu için 2020 promosyon yılı olacak. Banka promosyonları Mart 2017’de başlamıştı. Emeklilere 2020’de de iki kez biner lira bayram ikramiyesi ödenecek.

SSK, BAĞ-KUR emekli maaşları! 2020'de ne kadar olacak?

2020 MEMUR MAAŞI ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memur ve memur emeklileriyle, işçi ve Bağ-Kur emeklilerini ikiye ayırmak gerekiyor. Memur emeklilerinin toplu sözleşmeleri var. Geçtiğimiz aylarda toplu sözleşmeden kaynaklı 2020 yılının birinci 6 aylık için yüzde 4 ikincisi için yüzde 4 yani toplamda yüzde 8’lik bir 2020 yılı zammı olacak. Bunun üzerine enflasyon rakamı yüzde 5’in üzerine çıkarsa çıkan o fark da yüzde 4’ün üzerine ilave edilecek. Bu memur ve memur emeklilerimiz için geçerli. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerimiz içinse 2019 yılının ikinci 6 aylık diliminin toplam enflasyonu ne ise olduğu gibi 2020 yılının maaşlarına zam olarak yansıyacak. Şu ana kadar bu rakam yüzde 5.71 olarak belirlendi.

EMEKLİYE ENFLASYON ZAMMI

Emekliler, ilk kazancı Ocak’ta elde edecek. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2019’un ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Memur emeklilerine ise yüzde 4 zam ve 2019’un ikinci yarısında enflasyon yüzde 5’i aşarsa enflasyon farkı verilecek. Temmuz’da benzer zamlar yapılacak. Ayrıca emeklilerin büyük çoğunluğu için 2020 promosyon yılı olacak. Banka promosyonları Mart 2017’de başlamıştı.Emeklilere 2020’de de iki kez biner lira bayram ikramiyesi ödenecek.

SSK, BAĞ-KUR emekli maaşları! 2020'de ne kadar olacak?

NASIL UYGULANACAK?

TÜED Araştırma Müdürü Namık Tan, “Emekli aylığındaki zam oranı, asgari ücretteki artış ile eşitlenmeli. Bu oran asgari ücretteki artışın altına düşmemeli. Ocak ayında emekli maaşlarına bu fark yansıtılabilir” dedi. Bu sistem hayata geçerse, emekliler mevcut durumdaki gibi Ocak ve Temmuz aylarında zamlarını alacak. Eğer asgari ücretteki zam oranı kendilerine yansıtılandan fazla ise, aradaki fark da Ocak ayında maaşlara eklenecek. Örneğin; emekli yıllık yüzde 20 zam aldı. Eğer asgari ücretteki artış yüzde 25 ise, 5 puanlık fark emeklilerin maaşlarına ilave edilecek.