Gündem

SSK'ya Prim Ödeyen Çalışanlar Ne Zaman Emekli Olur?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren ve bir çok değişkene bağlı emeklilik konusunu, siz ziyaretçilerimiz için haberimizde inceledik 

Son yıllarda Sosyal Güvenlik Reformu adıyla yapılan düzenlemenin ardından emekli olma hayalleri kuran birçok vatandaşın hesapları değişti. Peki gerçekleştirilen düzenlemelerin ardından kim, kaç yaşında emekli olacak? İşte detaylar,

EN ÖNEMLİ KRİTER SİGORTA TARİHİ

Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan emekli olacak vatandaşların emekli olma koşullarını etkilen en önemli kriter sigorta tarihi. Gerçekleştirilen düzenlemelerle, emeklilik yaşı ve prim gün sayısı hesaplanabilmesi için, sigortalı çalışmaya başlanılan tarih büyük önem arz ediyor. 

Emekli olma durumunu etkileyen sigortaya başlama tarih dönemleri ise şu şekilde, ilk dönem 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların durumu, ikinci dönem  8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanların durumu, son durum ise 30 Nisan 2008 sonrasında sigortalı olanların durumu.

KİM NE ZAMAN EMEKLİ OLUR?

8 Eylül 1999 itibariyle,  erkekler için 23, kadınlar için 18 yıldan fazla süre sigortalı olanlar eski yasa koşullarıyla emekli olabiliyor. Eskiye yasaya göre ise 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim koşulunu sağlayanlar yaş koşulu aranmaksızın emekli oluyorlar.

Sigorta primini 8 Eylül 1999 ile 30 Mayıs 2008 arasında yatırmaya başlayanlar, yaş haddinden emeklilik hakkı elde edebiliyorlar. Bunun için gerekli şartlar ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmak, 25 yıl sigortalı olmak ve en az 4500 prim günü bulunmak. 

Emekli olmak için en zor durum ise 1 Mayıs 2008 ve sonrasında prim ödemeye başlayanlar için. Bu tarihten sonra prim yatırmaya başlayanların emeklilik şartları ise şu şekilde, en az 7200 gün prim ödemiş olmak, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmak.

Kamupersoneli.net – ANKARA