Gündem

SSK'ya Prim Yatıranlar Toplu Para Alabilirsiniz!

Devlet yıllarca çalıştığı halde bazı nedenlerden dolayı emekli olamayanlara toplu para ödemesi yapıyor. Belirli bir üsre sigortalı çalıştığı halde, yaş şartı, eksik prim ödemesi, sağlık sorunları veya yaş sorunu nedeniyle artık prim ödeyemeyenler SKK’dan toplu paralarını geri alabiliyorlar. 

EMEKLİ OLAMAYANLARA TOPLU PARA İMKANI

SSK’dan emekli olabilmek için bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekiyor. Bunlar arasında yaş, yıl ve prim şartları yer alıyor. Ancak bu şartlardan birisini karşılamayan vatandaşlara emekli olamıyorlar. Sigortalı çalıştığı halde, bu nedenler birinden emekli olamayanlar SGK’ya başvuruda bulunup o zamana kadar yatırdıkları paraları geri alma imkanı buluyorlar. 

TOPLU PARA ALMAK İÇİN BAŞVURU ŞART

Emekli olamayanların devletten yatırdıkları paraları alabilmeleri için SGK’ya başvuruda bulunması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile yapılan başvuruların ardından başvuruda bulunan kişiye, o zamana kadar ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri iade ediliyor. 

BAŞVURU YAPABİLMEK İÇİNDE BAZI ŞARTLAR VAR

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan toplu parasını almak isteyenlerin, sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olması ya da kendi işini yürütüyor olmaması gerekiyor. Erkekler için 25 kadınlar için 20 yaş şartını tamamlamış olmak gerekiyor. İadede, ödenmiş primler yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için güncelleme katsayısı ile güncellenerek ödeniyor.

MİRASÇILARDA ALABİLİYOR

Eğer kişi emekli olamadan vefat etmişse, ödemeyi yakınları tarafından alınabiliyor. Hak sahibinin mirasçıları dul veya yetim maaşı almamak şartıyla aynı haktan yararlanabiliyor. Bu haklardan yararlanmak için SGK’ya dilekçeyle başvurmak gerekiyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA