Gündem

Stephen Hawking Hayatını Kaybetti! Stephen Hawking Kimdir?

Dünya genelinde yaptığı açıklamalarla şok etkisi yaratan ünlü fizikçi Stephen Hawking vefat etti. Diğer yandan yaptığı açıklamalar ile zaman zaman haklı çıkmayı başaran Stephen Hawking’in ölüm haberi dünya basınında ve ülkemizde geniş yankı uyandırdı.

En son geçen yıl Norveç’te katıldığı festivalde yaptığı açıklamalarla berbaer dikkatleri üzerine çekerken; “İnsanlığın Dünyayı terk etmesi gerekiyor ve buna inanıyorum” ifadelerine kullanarak uzay programlarında öncü ülkelerin astronotlarını 2020 yılına kadar Ay’a göndermeleri gerektiğini ifade etmişti ve bununla beraber orada uzay üssü kurulmasını talep etmişti.

KISACA STEPHEN HAWKİNG KİMDİR?

8 Ocak 1942 yılında İngiltere Oxfor’da hayata gözlerini açan Hawking doğumdan sonra ailesi ile beraber Londra’ya gitti. 1962 yılında Oxford Üniversity’den mezun olduktan sonra astronomi alanına ilgi duyarak okulda kalan ve incelemelerle beraber farklı türden teoriler geliştirmeyi ihmal etmeyerek adını duyurmayı ihmal etmedi. Daha sonra Cambridge Trinity Hall’a geçen Hawkin orada teroik astronomi ve kozmoloji çalışmalarına devam etti.

Cambridge geldiği sırda ise nöron hastalığı olan ve tedavisi bulunmayan Amyotrofik Lateral Skleroz’a yakalandı. Hastalığının ilerleyişi çalışmalarına engel olmadı ve doktora için çalışmalarına devam etti. Bu dönemde yakında ölebileceği fikri ile yaşamına devam ederken doktoro fikrinde neden karar aldığını sorguladı ve yaptığı açıklamalarla beraber evliliğinin yaşamın dönüm noktası olduğunu sözlerine ekleyerek evlendi. Daha sonra 1985 yılında sesini kaybedn Hawking tekerlekli sandalyesinde yazıları sese dönüştüren bilgisayarı ile iletişim kurmayı başardı.

Kara deliklerle alakalı olarak kuantum fiziği alanlarında çalışmalarıyla berber günümüze kadar yaşayan Hawkin’in kitaplarının hepsi 40 dile kadar çeviri yapıldı.

Yaptığı çalışmalarla beraber fiziğe katkılarından dolayı 12 onur derecesi aldı. 1974 yılında Royal Society’nin en gen üyelerinden olan Hawking 1979 yılında Isaac Newtom için kurulmuş olan Lucas Kürsüsüne çıkarıldı ve Kraliçe Elizabeth tarafından CBE ile ödüllendirildi.

Ocak 2017 yılında ise 65. doğum gününü kutlayan Hawking bir havacılık şirketiyle beraber uzaya gitmek istiğini belirtti. 

Söz konusu BBC’ye verdiği röportajlarda dünya gündemine oturan ünlü Fizikçi hayata gözlerini yumdu.

Kamupersoneli.net I ANKARA

Bir Yorum