Gündem

Süleyman Soylu açıkladı: DNA testini bizim yapmamızı istiyorlar!

Türkiye Suriye’den kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli göçmenlerin yanı sıra Türkiye’de terör saldırısı düzenlemek için gelen farklı ülke vatandaşları olan DEAŞ’lı teröristlerle uğraşıyor. Yakalanarak tutuklanan DEAŞ’lı teröristlerin yanı sıra ülkelerine gönderilen teröristler de Türkiye için bir sorun haline geldi.

DNA TESTİNİ BAZI ÜLKELER BİZİM YAPMAMIZI İSTİYOR

2019 yılı sonuna kadar ne kadar DEAŞ’lının ülkelerine gönderileceği hakkında açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Oradaki problem şu, muhatap olan ülkelerle ilişki kuruyoruz, (DEAŞ’lıların) bazılarının çocukları var. DNA testini bazı ülkeler bizim yapmamızı istiyor. Bazıları da kendileri yapmak istiyor. Onun için o çocukların annelere ait olup olmadığını teyit istemek en doğal hakları, kuralların da bir parçası. Şu anda gerek geri gönderme merkezinde olanlar gerek Suriye’de gözetimimiz alında, yüksek güvenlikli yerde bulunanlar gerekse de Türkiye’de cezaevinde bulunanlar için süreci sürekli işletiyoruz.” dedi.

İNSANLIK HAKLARINA AYKIRI

Ayrıca Bakan Soylu, “Biz DEAŞ’lıların önemli bölümünü göndermek istiyoruz.” diyerek, “Bu işlemlerin ne kadar süreceğine bağlı. Ama işlemlerin önemli bölümü yürüyor. Tüm hepsi için özellikle Avrupa’dakiler için hepsi için yürüyor. Zannediyorum büyük bir bölümünü yılbaşına kadar göndermiş oluruz. Kendi vatandaşlığından çıkardığı için kabul etmeyen ülkeler var. Ama bu özellikle hem bizim AB ile gerikabul anlaşmasının 5’inci maddesine aykırı, BM’nin ilgili kararına aykırı.Hem de Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi’ne ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne aykırı.” ifadelerini kullandı.

VATANSIZ BIRAKMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Soylu yaptığı açıklamaların yanı sıra, “Yani netice itibariyle kendi vatandaşı olup onu vatansız bırakma hakları söz konusu değil” diyen Soylu, “Dolayısıyla birtakım ülkelerle bu konuda bir değerlendirme yaptık, onlar alıyor.” şeklinde konuştu.