Gündem

Suriyelilerin ülke geneline dengeli biçimde dağıtılması için çalışma başlatıldı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Foreign Policy” dergisi için, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik politikasını anlatan bir makale kaleme aldı.

“Ülkemiz yaklaşık 3,6 milyon sığınmacıya kapılarını açmıştır”

Altun, ilgili makalede Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yaklaşımının “sınır dışı etme politikası” olarak nitelendirildiğini ve bazı kişilerle ilgili mesnetsiz iddialar ortaya atıldığını ifade ederek Türkiye’nin, Suriyeli sığınmacıların sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya olduğu ithamını reddettiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin 2011 yılından itibaren yerlerinden edilen Suriyeliler için açık kapı politikasını benimsediğine dikkati çeken Altun, “Ülkemiz, yaklaşık 3,6 milyon sığınmacıya kapılarını açmıştır. Aynı dönemde Ürdün 1,4 milyon, Amerika Birleşik Devletleri ise sadece 18 bin kişi kabul etmiştir. Ülkemize gelen sığınmacılar, kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmektedir. Bu hizmetlerin sunulabilmesi amacıyla tüm sığınmacıların kayıtlı oldukları illerde ikamet etmeleri kuralı getirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

‘Sığınmacıların ülke geneline dengeli biçimde dağıtılması için çalışma başlatıldı’

Altun, bazı Suriyeli sığınmacıların yetkili mercilere bilgi vermeksizin başka illere taşınmaları üzerine 2017 yılının başında kayıtların güncellenmesi ve sığınmacıların ülke geneline daha dengeli biçimde dağıtılması için çalışma başlatıldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu çalışma kapsamında İstanbul Valiliği, yaklaşık 1 milyon sığınmacının il sınırları içinde yaşadığını ancak bunların yarısının diğer illerde kayıtlı olduğunu hatırlatarak bu şahısların kayıtlı oldukları yerlere 20 Ağustos’a kadar dönmeleri gerektiğini duyurmuştur. Bu süre son olarak 30 Ekim’e kadar uzatılmıştır. Atılan adım, kamu hizmetlerinin sığınmacılara kesintisiz olarak sunulabilmesi ve Türkiye’nin Suriye krizine verdiği olağanüstü tepkiyi mümkün kılan yerleşmiş kuralların uygulanması amaçlarına matuftur.”

“Türkiye’nin Suriyelileri sınır dışı ettiği iddiası saçmalıktan ibarettir”

Türkiye’nin savaş mağdurları için 40 milyar dolar yardım yaptığını hatırlatan Altun, “Bugüne kadar 102 bin Suriyeli sığınmacıya vatandaşlık veren, savaş mağdurları için 40 milyar dolar yardım yapan Türkiye’nin Suriyelileri sınır dışı ettiği iddiası saçmalıktan ibarettir. Zaten böyle bir uygulama, ulusal mevzuatımıza ve uluslararası hukuka aykırıdır. Tam aksine açık kapı politikamızı uygulamayı sürdürüyoruz. Bu itibarla 2019 yılında yaklaşık 70 bin yeni sığınmacı kaydı oluşturulmuştur.” ifadelerine yer verdi.

Altun, bu gerçek ve verilerin, Chehayeb ve Hunaidi tarafından Hişam Mustafa Steif el Muhammed’le ilgili ortaya atılan iddiaları çürüttüğünün altını çizerek, makalesini şöyle sürdürdü:

“Muhammed, mayıs ayında yazarların iddia ettiği gibi kimliği olmadığından değil, bir terör soruşturması kapsamında gözaltına alınmış, uluslararası hukuka göre bir yıla kadar tutulabileceği bir merkeze gönderilmiştir. Birkaç hafta sonra Suriye’ye dönmek istediğini ifade etmiştir. Bu tür durumlarda şahsın ülkesine gönüllü olarak dönmek istediğine dair Türkçe ve Arapça bir form doldurması gerekmektedir. İlgili form, Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşmiş Milletler yetkililerince de imzalanır. Türkiye, geri göndermeme ilkesine saygı duymaktadır ve duymaya devam edecektir.

Muhammed’in iddia edildiği gibi bir Türk keskin nişancısı tarafından öldürüldüğü bağımsız olarak teyit edilememektedir. Türkiye’nin elinde Chehayeb ve Hunaidi’nin yaşandığını iddia ettiği olaya dair hiçbir kayıt bulunmamaktadır. Yazıda tasvir edilen olay, Türkiye’nin sınır güvenlik politikasıyla örtüşmemektedir.”

“Türkiye, sığınmacılara yardım etme konusunda kararlı adımlar attı”

Altun, haberde adı geçen Hani Hilal’in ise 4 Temmuz’da Türkiye’den Suriye’ye kaçak olarak geçmeye çalıştırken yakalandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Hani Hilal yakalandıktan altı gün sonra ülkesine gönüllü olarak dönme talebinde bulunmuştur. Haberde bu durumdan bahsedilmemektedir. Kısıtlı imkanlarına rağmen Suriyeli sığınmacılara yardım etme konusunda kararlı adımlar atan Türkiye’ye yönelik son iddialar, uluslararası toplumun asıl meselelere odaklanamadığını ortaya koymaktadır. Yabancı hükümetler ve insan hakları kuruluşları, hiçbir kusuru olmayan taraflara suç atmaya çalışacaklarına Suriye krizinin siyasi çözümü ve düzensiz göçün temelinde yatan meselelerin ortadan kaldırılması için uluslararası iş birliğini desteklemelidir.”

Bir Yorum

  1. Haahahaa ne kadar güzel haber. Getirdiniz başımıza bunları bela ettiniz Rabbin sizinde belanızı versin iki cihanda bu tarafta lüks içinde yaşıyor siz ve tayfanız ama çok insanın ahı sizi cehennem den çıkaramayacak her namazımda dua ediyorum.

  2. Haahahaa ne kadar güzel haber. Getirdiniz başımıza bunları bela ettiniz Rabbin sizinde belanızı versin iki cihanda bu tarafta lüks içinde yaşıyor siz ve tayfanız ama çok insanın ahı sizi cehennem den çıkaramayacak her namazımda dua ediyorum.

  3. Türkiye genelinde dağılsa ne dagilmasa ne sonuç yine her yerleşim kentinde şu suriyelilerin toplum kesimine ve aykırı vermiş olduğu tutarsız davranış ve maddi manevi rahatsız edici zararları var ve istediği kadar istanbuldan gondersin bir dönem sonra yine çil yavrusu gibi istanbulun biz vatandaş olarak çok yerlerinde gorucez

  4. Suriyeliler gonderilsin benim ülkemde benden rahat tavır sergiliyorlar bizim cebimizde paramız yok adamlar tatillerinden geri kalmiyorlar 51 yasindayim daha hayatimda tatil nedir bilmem adam lar her turlu imkandan yararlanıyorlar tez zamanda gitsinler

  5. Illere dağıtmak nedir yaa…Istemiyoruz suriyeliymis göçmenmiş.çocuklarımızın geleceğini yok ediyor sığınmacılar. Gitsin ülkelerine vatan hainleri… ha çok hevesli ise sayın cumhurbaşkanı bu suriyelilere külliye bahçesine çadır kurup orda kendi baksın yeter artık…

  6. Illere dağıtmak nedir yaa…Istemiyoruz suriyeliymis göçmenmiş.çocuklarımızın geleceğini yok ediyor sığınmacılar. Gitsin ülkelerine vatan hainleri… ha çok hevesli ise sayın cumhurbaşkanı bu suriyelilere külliye bahçesine çadır kurup orda kendi baksın yeter artık…

  7. Artık suriyeye yolcu edilmeliler. Tek yön tek gidiş. Benim dedelerimin canıyla kanıyla savaşarak aldığı bu vatanı kimseye peşkeş çektirmeyiz. Kendi ülkesinde savaşmayıp kaçan insanım benim ülke de işi yok. Ya gidecekler ya gidecekler. Ölü ya da diri.

  8. Yanlis yapiliyor.kendi memleketinden kacan sanamı yariyacak.bu devlet kanla alindi kanla savunulur kacanla degil.

  9. Yanlis yapiliyor.kendi memleketinden kacan sanamı yariyacak.bu devlet kanla alindi kanla savunulur kacanla degil.

  10. Yeter artık çekirge sürüsü gibi her yerdeler.. huzurumuz kalmadı artık kendi ülkemde yabancı gibi hissediyorum kendimi… Çocuklarım onların yüzünden evde hapis resmen. Bizim yapmamadığımız keyfi yaşıyorlar.. gönderin şunları

  11. Tayyip Erdoğan ve kendisi gibi Arap sevici bu zihniyetin tek amacı bizi araplaştırmaya çalışmaktır.Ama ne yaparlarsa yapsınlar bizi bu soysuz Araplara benzetemeyecekler çünkü biz Türkoğlu Türküz.

  12. Bu akşam televizyonda haberlerde izledim elbab ta herkes güvende hatta avm bile açmışlar demekki artık ülkelerine dönme vakti geldi bu kadar misafirlik yeter onlar burda plajlarda nargile keyfi yaparken bizim askerimiz orda şehit oldu gitsinler ülkelerine sahip çıksınlar artık.

  13. desene hepsini urfaya kitleyecekler Ensar muhacir deyip milleti kandırdılar

  14. Burada sureliler icin eylem yapacağıniza gidin ülkenizde savaşin;kadına çocuğa birde 65 yaş üstüne lafım yok ama ortalıkta saçında bi tomar jöleyle gezen parkları sahilleri meydanları ve nargile kafeleri mesken tutanlara lafım çok,bizim insanımız kansız değil lakin onlara sağlık parasız eğitim parasız dükkan açarlar vergisiz,zoruna gidiyor insanımızin,bunu çocuklarını koleje gönderenler ,özel hastane de tedavi olanlar ,ulaşım araçları özel olanlar, anlayamaz;çıkın artık o fil disi kulelerinizden ve gerçekleri görün

  15. Burada sureliler icin eylem yapacağıniza gidin ülkenizde savaşin;kadına çocuğa birde 65 yaş üstüne lafım yok ama ortalıkta saçında bi tomar jöleyle gezen parkları sahilleri meydanları ve nargile kafeleri mesken tutanlara lafım çok,bizim insanımız kansız değil lakin onlara sağlık parasız eğitim parasız dükkan açarlar vergisiz,zoruna gidiyor insanımızin,bunu çocuklarını koleje gönderenler ,özel hastane de tedavi olanlar ,ulaşım araçları özel olanlar, anlayamaz;çıkın artık o fil disi kulelerinizden ve gerçekleri görün

  16. Burada sureliler icin eylem yapacağıniza gidin ülkenizde savaşin;kadına çocuğa birde 65 yaş üstüne lafım yok ama ortalıkta saçında bi tomar jöleyle gezen parkları sahilleri meydanları ve nargile kafeleri mesken tutanlara lafım çok,bizim insanımız kansız değil lakin onlara sağlık parasız eğitim parasız dükkan açarlar vergisiz,zoruna gidiyor insanımızin,bunu çocuklarını koleje gönderenler ,özel hastane de tedavi olanlar ,ulaşım araçları özel olanlar, anlayamaz;çıkın artık o fil disi kulelerinizden ve gerçekleri görün

  17. Nereye dağıtıyorsun? niye dağıtıyorsun? 40 milyar dolar harcamakla övünenler kafa mı buluyorsunuz? Mutfak yangın yeri neyin kafasını yaşıyorsunuz.? Gönderin evlerine gönderin savaşı bitirin.

  18. Suriyeliler Konusuna Ezeli Düşmanlarımız Batılılar Gözüyle Bakarsanız Yanılırsınız… Biz Zaten Osmanlı'yız ve Tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın, Akdeniz'in Sahibiyiz… Yakında Dünyanın Kaç Bucak Olduğunu Herkes Öğrenecek…

  19. Suriyeliler Konusuna Ezeli Düşmanlarımız Batılılar Gözüyle Bakarsanız Yanılırsınız… Biz Zaten Osmanlı'yız ve Tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın, Akdeniz'in Sahibiyiz… Yakında Dünyanın Kaç Bucak Olduğunu Herkes Öğrenecek…

  20. Suriyeliler Konusuna Ezeli Düşmanlarımız Batılılar Gözüyle Bakarsanız Yanılırsınız… Biz Zaten Osmanlı'yız ve Tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın, Akdeniz'in Sahibiyiz… Yakında Dünyanın Kaç Bucak Olduğunu Herkes Öğrenecek…

  21. Suriyeliler Konusuna Ezeli Düşmanlarımız Batılılar Gözüyle Bakarsanız Yanılırsınız… Biz Zaten Osmanlı'yız ve Tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın, Akdeniz'in Sahibiyiz… Yakında Dünyanın Kaç Bucak Olduğunu Herkes Öğrenecek…

  22. Hala yerleştirmeye çalışıyorlar arkadaş daha ne kadar tutacaksınız içimizde bu insanları ülkeden çıkartmak yerine daha da yerlestiriyorlar sanki çözüm bulmuş gibi anlatıyorlar birde pess..

  23. Sozde memleketelrine godnerilcekti.
    Sozde ab yardimlari ile bakilacaklardi,millet aç,issiz yoksulluk cekiyor suriyelilere 20milyar dolar harcanabilior.
    Yetmiyor adi multeci olanlar godnerilmedigi gibi ilcelere yerlestirileckmis.
    akp boyle devam et aman degisme,son akp oylarinida boyle kaybet..aferinnmnn

  24. Mahvoldu cocuklarımızın geleceği ülkemizde biten bir çok hastalık yeniden hortladı aşısız pis insanlar cocuklarımızın sağlığını bozuyor hakkım helal değildir

  25. Bu nasıl bir mantık…en zayıf devletler bile buna kıçıyla gülüyor…işgal edildik..Güneydoğu'ya vermeyelim derken vatanı elimizden dalavereyle aldılar….

  26. Talip yavuz yaw he heeee sız osmanlisiniz heeeee araplar değil hiç bir zamanda olmadılar onlar yıllarca osmanlı bizi sömürdü asimile etti dedi yıllarca sen arapları çok seviyorsan hepsini nüfusuna al defolun gidin suriyeye haydee

  27. Bu nasil bir anlayis yaaa. Ne zamana kadar bu ummetcilik fikriyle bu millet parca parca edilecek. Boyle zihniyet bizi sadece ic karisikliklara ve ekonomik olarak cokuse goturur. Kafalari basmiyor mu hala.

  28. Bu nasil bir anlayis yaaa. Ne zamana kadar bu ummetcilik fikriyle bu millet parca parca edilecek. Boyle zihniyet bizi sadece ic karisikliklara ve ekonomik olarak cokuse goturur. Kafalari basmiyor mu hala.

  29. Illere dağıtmak nedir yaa…Istemiyoruz suriyeliymis göçmenmiş.çocuklarımızın geleceğini yok ediyor sığınmacılar. Gitsin ülkelerine vatan hainleri… ha çok hevesli ise sayın cumhurbaşkanı bu suriyelilere külliye bahçesine çadır kurup orda kendi baksın yeter artık…

  30. Çek mericten jandarmayı Avrupa düşünsün.Sende 40 milyara 40 fabrika aç 40000 kişi doysun

  31. Amina koyduklarim ülkelerine gönderin biz bur iş bulamıyoruz bizim hakimizi onlara vermeyin götürün evinizde besleyin

  32. Sevko haklısın zaten çoğu Avrupa ya gitmek için can atıyor, yol verilsin gitsinler

  33. Yeter yeter yeter
    Lütfen milletin şu suriyelileri istemediğini idrak edin artık haaala üç maymunu oynuyorsunuz.Bütce bu yüce milletin vergileriyle oluşuyor bize sormadan aldınız bunları vatanımıza birde bizden toplanan vergilerle beslediniz ülkemizin ekonomisine çok zarar verdiler.Kültürümüzede zarar verir bunlar işimizi elimizden aldılar çocuklarımızında işini elinden aldılar.Yeter artık bitsin bu çile gitsinler ben ırkcı değilim lakin bu suriyeliler ülkemizin görüp görebileceği en büyük zararı verdiler 3.600.000 sığınmacımı olur bunlara yedirilen para asgari ücretliye emekliye eşit miktarda dağılsa ekonomimiz düzelir beyler.Gönderin artık gönderin lütfen.Emekliye yüzde beş zam asgari ücretliye 2200 tl ver para yok de;sonra suriyeliyi besle olmaz öyle şey emin olun tüm dünya milletleri bize g..ü ile halimize gülüyorlardır. suriyeliden bana ne bize ne.Cesaretiniz insanlığınız varsa halka sorun suriyeliler gitsinmi kalsınmı diye REFARANDUM Yapın sonucu birlikte görelim.Yerse.

  34. Yeter yeter yeter
    Lütfen milletin şu suriyelileri istemediğini idrak edin artık haaala üç maymunu oynuyorsunuz.Bütce bu yüce milletin vergileriyle oluşuyor bize sormadan aldınız bunları vatanımıza birde bizden toplanan vergilerle beslediniz ülkemizin ekonomisine çok zarar verdiler.Kültürümüzede zarar verir bunlar işimizi elimizden aldılar çocuklarımızında işini elinden aldılar.Yeter artık bitsin bu çile gitsinler ben ırkcı değilim lakin bu suriyeliler ülkemizin görüp görebileceği en büyük zararı verdiler 3.600.000 sığınmacımı olur bunlara yedirilen para asgari ücretliye emekliye eşit miktarda dağılsa ekonomimiz düzelir beyler.Gönderin artık gönderin lütfen.Emekliye yüzde beş zam asgari ücretliye 2200 tl ver para yok de;sonra suriyeliyi besle olmaz öyle şey emin olun tüm dünya milletleri bize g..ü ile halimize gülüyorlardır. suriyeliden bana ne bize ne.Cesaretiniz insanlığınız varsa halka sorun suriyeliler gitsinmi kalsınmı diye REFARANDUM Yapın sonucu birlikte görelim.Yerse.

  35. Ülkeye dağılmasınlar, dağıtılmasınlar ; derhal Suriyeliler ve diğer mülteciler ülkelerine gön-de-ril-sin-ler.

  36. Bu iktidar biz TÜRK'leri istemiyor kendi ülkemizde mülteci gibi yaşıyoruz,suriyeliye maaş,ev kirası yardımı,sağlık hizmeti bedava bizim çocuklarımız işsiz,genel sağlık sigortası ödüyoruz ama onlara her şey beleş şimdi bana kimse "ama onlara parayı avrupa birliği hönderyor " demesin çünki iktidar niye biz suriyeliler şukadar milyar dolar harcadık diye feryat ediyor.demek ki bizim rızkımız hakkımız suriyeliye gidiyor her bayram suriyeye tatile gidebiliyorsa acilen suriyeliler gönderilsin yeter gitsinler

  37. Bu iktidar biz TÜRK'leri istemiyor kendi ülkemizde mülteci gibi yaşıyoruz,suriyeliye maaş,ev kirası yardımı,sağlık hizmeti bedava bizim çocuklarımız işsiz,genel sağlık sigortası ödüyoruz ama onlara her şey beleş şimdi bana kimse "ama onlara parayı avrupa birliği hönderyor " demesin çünki iktidar niye biz suriyeliler şukadar milyar dolar harcadık diye feryat ediyor.demek ki bizim rızkımız hakkımız suriyeliye gidiyor her bayram suriyeye tatile gidebiliyorsa acilen suriyeliler gönderilsin yeter gitsinler

  38. Benim yaşlılarım engellilerim sağlıktan yararlanamasın bunlar herşeyden yararlansın üniversite için sınav çalışsın bunlar bedava okul okusun vs vs yazacak çok şey var ama sonrasında edebimi bozmak istemiyorum

  39. Allah belanızı versin kendi insanı işsiz Suriyeli ye iş veriyor olacak iş değil

  40. Allah belanızı versin kendi insanı işsiz Suriyeli ye iş veriyor olacak iş değil

  41. Allah belanızı versin kendi insanı işsiz Suriyeli ye iş veriyor olacak iş değil

  42. Zamanında Hitler yahudilere ne yaptıysa az yapmış. Bugün dünyanın başına bela oluyorlar. Sıra suriyelilere de gelecek. Ya seve seve gidecekler ya da seve seve. Az kaldı.

  43. Cengiz Han:"Türkler savaşmaya başlarsa şeytanı cehennemde esir alır." demiş. Biz daha savaşmaya başlamadık.

  44. Allah hepinizin belasını versin tuzunuz kuru tabi kwndiniz yediniz kalanıda suriyeliler yesin defolun hepiniz süriyeye defolun

  45. Bu köpekler gidene kadar daha kaç şehit vericez defolsunlar artık birazda kendi insanını düşünün bırakın şov yapmayı günah

  46. Ne illerde dağılması çoğu nankör bunların gitsinler ulkerlerine savassin ülkelerini geri almaya çalışsınlar Suriyeli kadının biri çocuğunun topunu patlattigimi sanıp beddua etti kendisini ülkesinden edene beddua etmez bunlar kime neye yararı olur bunun gibisinin hastaneye doktora görünmeye gittim sigortam yok diye geri döndum bunlara gelince bedava ben vatandasinim bana ayrıcalık yok neden suriyeliye var istemiyoruz ülkede neden anlamiyorsunuz?

  47. Ülkemde Suriyeli istemiyorum Türkiye yolgeçen hanı gibi Önüne gelen Türkiyede yeter artık

  48. Suriyeli istemiyoruz bu ülkede.yapılan tüm yardım ve hizmetler haram zıkkım olsun.Allah onları bu ülkeye sokanın cezasını versin.aynıdurum bizde olsa onlar bizim insanımızıkabul edermi.bizdeki vrilen imkanları verirlermiydi.zehir zıkkım olsun bu ülkedeki hersey onlara

  49. Suriyeli istemiyoruz bu ülkede.yapılan tüm yardım ve hizmetler haram zıkkım olsun.Allah onları bu ülkeye sokanın cezasını versin.aynıdurum bizde olsa onlar bizim insanımızıkabul edermi.bizdeki vrilen imkanları verirlermiydi.zehir zıkkım olsun bu ülkedeki hersey onlara

  50. Evet ak parti nerde kaybettiyse oraya ver vatandasligi al secimi ne diyelim arap seviciler.unuttular osmanliyi nasil sattiklarini

  51. Diyen yok. Calismaya bak ne kadar değerli(!) Kendi ülkemizde azınlık olduk

  52. Siz nasıl mahluksunuz Allah bir değil bin kere belanızı versin si kimin parasıyla artistlik yapıyorsunuz milletin parasını bu terörist adaylarına yediriyorsunuz bunlar 10 yıl sonra pkkdan daha tehlikeli olacaklar geleceğin teröristlerini elinizle besliyorsunuz üstelik bizim paramızla boyununuz kopsun Allah belanızı versin ama şunu unutmayın sizde bunlarla birlikte gideceksiniz

  53. İstanbulu bitirdiniz sıra diğerlerinde suriyeli üstemiyoruz

  54. Allahınızdan bulun bizim gençler hergün şehit olsun suriyelileri okutun illere dağıtın geceleri yarasa gibi insanlar uyur iken sokaklarda sürten suriyelileri başımıza getirdiniz haram olsun hakkımız

  55. suriyeliler konusunda hicbir vatandas farkli düsünmüyor T.C devleti TÜrklerindir suriye ise suriyelilerin plajlarda fingir atip dolasan zibidi suriyelileri türklerin kafasini kesen ipi kopuklari ülkemizde istemiyoruz yarin cok buyuk bir ic savasa zemin hazirlamaktayiz dagdaki gelip bagdakini kovmaya calisacak bu gibi seylere maruz kalmamak icin ülkeye dagitmanizi degil ülkelerine göndermenizi istiuoruz

  56. suriyeliler konusunda hicbir vatandas farkli düsünmüyor T.C devleti TÜrklerindir suriye ise suriyelilerin plajlarda fingir atip dolasan zibidi suriyelileri türklerin kafasini kesen ipi kopuklari ülkemizde istemiyoruz yarin cok buyuk bir ic savasa zemin hazirlamaktayiz dagdaki gelip bagdakini kovmaya calisacak bu gibi seylere maruz kalmamak icin ülkeye dagitmanizi degil ülkelerine göndermenizi istiuoruz

  57. Suanda İstanbula birmilyon sıgınmacı varmıs nufus17 milyon antepte 5yüzbin var nufus 2 milyon mantıklımı yerli vatanda ne isbulabiliyor ne ev hastanelerde sıra bulamıyor bu Allahtan revamı Urfa Kilis hepsi bu sekil bunları sınırdısı etmezseniz bir cözüm olmaz

  58. 40milyar dolar harcadık diye gururduyuyorsunuz 50 milyon dolar icin tank fabrikasını sattınız seker kagıt ve daha nicelerini bunlara harcamak icin satacak neyiniz kaldı yeter artık