Gündem

Tahvil Alan Yatırımcıya Avrupa'da Vatandaşlık İmkanı

Küresel ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle yabancı yatırımcı çekme konusunda sıkıntı yaşayan bazı Avrupa ülkeleri, dar boğazı tahvil karşılığında vatandaşlık vererek aşmakta buldu.

Daha fazla yabancı yatırımcı çekmek için “tahvil karşılığında vatandaşlık” silahını kullanan Macaristan 300 bin avro, Bulgaristan ise 512 bin avro karşılığında kendisinden devlet tahvili alan yatırımcılara vatandaşlığın yolunu açıyor.

Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan yurt dışı yaşam, sağlık ve eğitim alanında danışmanlık hizmeti veren Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, Macaristan’dan son bir yılda dünyadan 2 bin, Türkiye’den 150 kişi, Bulgaristan’dan ise dünyadan 500, Türkiye’den ise 35 kişinin daimi oturum izni aldığını bildirdi.

Akaydın, Macaristan’dan 300 bin avroluk devlet tahvili alımı yapan bir yatırımcının sadece 2-4 hafta içerisinde ülkede ömür boyu geçerli daimi oturma izni alabildiğini, bu yatırımcıların oturma izni sayesinde Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olduğunu belirterek, tahvil alan kişilerin 7 yıl içinde Macaristan vatandaşı olarak AB pasaportuna başvurma fırsatı elde edebildiğini de kaydetti.

Buraya yapılacak olan yatırım tutarının benzer programlara göre daha düşük olduğunu vurgulayan Akaydın, başvuru sürecinin kısa ve kolay olduğunu, yapılan yatırımın devlet garantisi altında bulunduğunu ve geri alınabildiğini anlattı.

Macaristan yatırımcı programının bir diğer önemli avantajının burada yaşama, adres gösterme veya konut kiralama gibi zorunluluklarının bulunmaması olduğuna işaret eden Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“18 yaşından büyük çocuklarınız ile ebeveynleriniz de sizinle birlikte başvuru yapabilir. Eğer isterseniz daimi oturma izniniz sayesinde Macaristan’da yaşayabilir, çalışabilir, eğitim ve benzeri hizmetlerden Macar vatandaşları gibi yararlanabilirsiniz. 7 yıllık süreç sonunda Macar vatandaşı olmak isterseniz, başvuru şartlarından biri temel düzeyde Macarca bilgisine sahip olmanızdır.”

“5 yılın sonunda yatırdığınız parayı azalma olmadan yüzde 100’üyle geri alabilirsiniz”

Şevki Akaydın, Macaristan’a yapılan 300 bin avro tutarındaki devlet tahvili yatırımının 5 yıl sonra bozdurulup geri alınmasının mümkün olduğunu söyledi.

Söz konusu devlet tahvilinin, Macaristan Yatırımcı Programı kapsamında yatırımcılar için özel olarak hazırlandığından faiz getirmediğini vurgulayan Akaydın, “Dolayısıyla 5 yılın sonunda yatırdığınız parayı herhangi bir artış ya da azalma olmadan yüzde 100’üyle geri alabilirsiniz.” dedi.

Akaydın, 3 ayda bir devlet tahvilinin çıktığını, yatırımlar Macaristan devleti garantisi altında olduğundan bu nedenle herhangi bir risk taşımadığını dile getirdi.

Macaristan kanunları çifte vatandaşlığı yasal kıldığından, Macaristan vatandaşlığının ikinci vatandaşlık olarak alınması ve iki pasaporta sahip olunmasının mümkün olduğu bilgisini veren Akaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eşiniz ve çocuklarınız da program kapsamında sizinle birlikte daimi oturma izni ve vatandaşlık haklarından yararlanabilirler. Daimi oturum kartınız ile yılda 180 güne kadar Schengen ülkelerinde kalabilirsiniz. Macar hükümetinin iş adamlarına geniş yelpazeli teşvikleri ve vergi teşvikleri de mevcut. Eğer Macaristan’da yaşamak isterseniz uluslararası saygınlığa sahip Macar yüksek eğitim sisteminden yararlanabilir ve çocuğunuzun bu üniversitelerde Macar vatandaşlarıyla aynı koşullara sahip olarak eğitim görmesini sağlayabilirsiniz. Yatırımın yapılacağı sermayenin kaynağı hakkındaki denetim ve inceleme süreci de kısa sürüyor bu arada.”

“Hükümet tahvilleri yüzde 100 devlet güvencesi altında”

Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Akaydın, 2007’de Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan’ın Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı’nı 2009 yılı itibarıyla hayata geçirdiğini söyledi.

Bu programın Bulgar Hükümetine bağlı Yatırım Destekleme Birimi tarafından düzenlendiğini belirten Akaydın, söz konusu program kapsamında 1 milyon Bulgar levası yani yaklaşık 512 bin avro tutarında hükümet tahvili yatırımı yapanların Bulgar vatandaşlığı alabileceğini kaydetti.

Akaydın, söz konusu programın 5 yıl süreli bir yatırım programı olduğunu belirterek, “Bulgaristan yatırımcı programının en büyük avantajlarından biri, yatırımın yapılmasıyla birlikte Bulgaristan’dan süresiz oturum alınması.” dedi.

Bunun yanında tahvil alanların 5 yıl içinde vatandaşlığa da başvurabileceği bilgisini veren Akaydın, “Bulgaristan’da yaşama zorunluluğu yok. Standart başvuru seçeneğinde 1 milyon leva karşılığında 5 yıl süreli hükümet tahvili alınır. Tüm yatırım tutarı 5 yılın sonunda yatırımcıya iade edilir.” diye konuştu.

Akaydın, hükümet tahvillerinin yüzde 100 devlet güvencesi altında olduğunu, ancak faiz getirmediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Vatandaşlık için dil zorunluluğu yok, herhangi bir sınava girmeden vatandaşlık alınabiliyor. Hızlandırılmış başvuru seçeneği ile yapılan yatırım tutarı iki katına çıkarılarak 5 yıl yerine 2,5 yılın sonunda Bulgaristan vatandaşlığı ve Avrupa Birliği pasaportuna sahip olunabiliyor. Gayrimenkul yatırımı ya da iş kurmak gibi şartlar yoktur.

Yatırımcı programına başvurmanın bir başka yöntemi de kredi kullanarak yatırımcı vizesi başvurusu yapmaktır. Bu yöntem, 1 milyon avro tutarında maddi varlığa sahip yatırımcılara açık ve Bulgaristan’a yapılacak yatırımın kriterlere uyan Avrupa bankalarından biri tarafından finanse edilmesi gerekiyor. Bu yöntemde bir defaya mahsus, yaklaşık 195 bin avro tutarında bir kredi ücreti mevcut. Bulgaristan çifte vatandaşlığı kabul ettiğinden, Bulgaristan vatandaşlığını ikinci vatandaşlık olarak alabilir ve iki pasaporta sahip olabilirsiniz. 18 yaşın altındaki çocuklar da, başvuru sahibinin vatandaşlık almasından 3 ay sonra vatandaşlığa hak kazanabilirler ve AB içindeki eğitim kurumlarında yabancılara uygulanan yüksek kayıt ücretlerinden muaf olurlar. Bulgaristan pasaportu hâlihazırda Schengen ülkeleri de dahil 150 ülkeye vizesiz seyahat imkânı sağlar. Bulgaristan aynı zamanda, Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki en düşük vergi oranlarına ve serbest ticaret ortamına sahiptir.”

Kamupersoneli.net | AA