Gündem

Tazminatsız kovulmak istemiyorsanız sakın bunları yapmayın! İşte işçilerin tazminatsız kovulmasını neden olan durumlar

İş hayatı işveren ve işçi arasında düzeyli bir şekilde işin yürümesi ile sağlanıyor. İşveren işçi tarafından işin sorunsuz yürütülmesini beklerken işçi de zamanında maaş, ikramiye, sigorta ve haklarının işveren tarafından karşılanmasını talep ediyor.

İŞÇİLERİ OLDUĞU KADAR KANUNLAR İŞVERENLERİ DE KORUYOR

İşçiler zaman zaman işveren tarafından haksız yere iş sözleşmelerinin feshedildiğini iddia ederek mahkeme yolunu tutsa da yasalar ve mahkeme işvereni haklı bulacak sebepleri tespit ettiği takdirde işverenin işçiyi tazminatsız kovmasına karar veriyor.

İŞİN DÜZENİNİ BOZAN TAZMİNATSIZ KOVULUR

İşçilerin genellikle yaptıkları yanlışlardan bir tanesi de; iş ortamında iş düzenini bozacak hareketler sergilemek oluyor. İşveren de bundan dolayı işin düzenini bozmak isteyen işçini işine son veriyor. İşçilerin ve işverenlerin merakla araştırdığı ve işçinin tazminatsız kovulma nedenlerini kamupersoneli.net olarak sizler için derledik:

İş Kanunu Madde 25, işverenin haklı nedenlerle iş akdini feshetme şartlarını şöyle sıralıyor:

İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hale gelmesi durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına 3 iş günü veya bir ayda 5 iş gününden fazla sürmesi.

– İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.

– İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması.

– İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.

– İşçinin işverene yahut onun aile üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, iş yerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da iş yerinde bu maddeleri kullanması.

– İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.

– İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

– İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, iş yerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.