Gündem

TBB Başkanı Feyzioğlu'ndan Belediye Başkanlarının İstifalarına Yönelik Değerlendirme

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Eskişehir’de ‘Demokrasi ve Hukuk’ konferansına katıldı. Katıldığı konferans kapsamında bir konuşma yapan Feyzioğlu bazı açıklamalarda bulundu.

”DEMOKRATİK BULMUYORUM”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, belediye başkanlarının istifasının istenmesinin demokratik olmadığını ifade ederek, “Bunu demokratik bir sürecin olağan bir parçası olarak görmüyorum. Elbette ki bir siyasi parti belediye başkanlarını partisinden istifaya davet edebilir. Veya şartları oluştuğunda disiplin kurulları işleterek ihraç da edebilir. Ancak belediye başkanlığından ihraç diye bir müessese yok. ” dedi.

”İSTİFA ETMEMELERİ MÜMKÜNDÜR”

İstifası istenen belediye başkanlarına yönelik ‘istifa etmezseniz, karşılığı ağır olur, bedelini ödersiniz’ sözler söylendiğini belirten TBB Başkanı Feyzioğlu bu söyleme yönelik değerlendirmelerde bulundu.

”Yasalara göre İçişleri Bakanlığı’nın çeşitli hallerde kullandığı yetkiler söz konusu olabilir. Bu da belediye yönetiminin belediyeyi de karıştırdığı bir takım yolsuzluklar, suçlar, usulsüzlüklerle bağlantılı bir iştir. Şimdi ben şunu yadırgıyorum ‘istifa etmezseniz, karşılığı ağır olur, bedelini ödersiniz’ demek acaba siyasi bir bedel mi, hukuki bir bedel mi?”

”BU BELEDİYE BAŞKANLARINA BEDEL ÖDETMİŞTİR”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuya ilişkin yapmış olduğu konuşmanın devamı şu şekilde,

”Yani istifa etmeyenin ödeyeceği bedel hukuki bir bedel ise bu bedelin ödenmesini gerektiren, bu yaptırımın uygulanmasını gerektiren istifayla ortadan kalkmaz. Ortada bir suç varsa istifa etmek suçu aklamaz. Ceza kanunumuzda da kamu görevlisinin bir suça vakıf olduktan sonra bunun gereğini, ihbarını, soruşturmasını yapmaması sorumluluk gerektirir. Bu söylemi yadırgadığımı bilmenizi isterim. Siyasi bir bedelse ‘sizin yüzünüzden biz yeniliyoruz’ cümlesi bu belediye başkanlarına bedel ödetmiştir.

O da siyesi bir bedeldir. İstifa etmekle kurtulunabilecek bir faturası yoktur. Burada kastedilenin ben hukuki bir bedel olduğunu düşünüyorum. Bizim bakış açımız hukuk penceresinden olabilir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre hukuk devletidir. Uygulamada da hukuk devletiyse bu iş istifa etmeyle, etmemeyle açıklanacak, çözülecek bir mesele değildir. Varsa bir şey bunu ortaya koyarsın. Yoksa bir şeyin bunu telaffuz etmezsin. İstifa etmiş olması sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Bu söylemi yanlış bulduğumu ifade ediyorum. Belediye başkanlarının istifası kendi tercihleri olmuştur. İstifa etmemeleri mümkündü.” 

Kamupersoneli.net – ANKARA