Gündem

TBMM Genel Kurulunda HDP Önergesi Görüşüldü

Türkiye Büyük Millet Meclisinde HDP’nin verdiği önerge görüşüldü ve kabul edilmedi. 

TBMM Genel Kurulunda, HDP’nin kamu emekçilerin temel haklarına yönelik ihlallerle ilgili Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesinin gündeme alınması önerisi reddedildi.

HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, partisinin grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmada Türkiye’nin çalışma hayatı açısından içinde bulunduğu durumu eleştirdi.

Sendikalaşmanın ve sendikal hakların kullanımının önünde büyük engeller olduğunu savunan Adıyaman, AK Parti iktidarının emekçilere ve yoksul kesime cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemini dayattığını bildirdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan da devletin kamu düzenini sağlamak zorunda olduğunu, bu anlamda hiç kimsenin dokunulmaz bulunmadığını belirterek, kamu görevlileri, sendikacılar kim olursa olsun suç işlemeleri halinde hukuk karşısında hesap vereceklerini vurguladı.

İş bırakma, grev gibi hakların kullanımının yasalarla belirlendiğine işaret eden Birkan, kimsenin bu yasal düzenlemelerin dışında hareket edemeyeceğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya ise Türkiye’de örgütlü ve sendikalı olmanın bedel ödemekle beraber anılır hale geldiğini, her hak arama mücadelesinin iktidar tarafından darbe girişimi, terör faaliyeti olarak görüldüğünü ifade etti.

Bu durumun, demokrasiyi içine sindiremeyen bir anlayışın sonucu olduğunu vurgulayan Akkaya, iktidarın kendisine yakın sendikaların dışında örgütlenenlere baskı uyguladığını iddia etti. Akkaya, “Gelin çalışanlara baskı yapmak yerine, onların haklarını hep beraber verelim, hep beraber korumaya çalışalım.” dedi.

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, partisinin iktidara geldiği günden bu yana kamu çalışanlarının yanında olduğunu belirterek, HDP’nin grup önerisinin aleyhinde olduklarını ifade etti.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından yapılan oylama ile HDP’nin grup önerisi kabul edilmedi.

-“Meclisimiz milli iradenin üstünlüğünü uygulamaya devam edecektir”

Grup önerisinin görüşmelerinden önce yerlerinden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken sporda elde edilen başarılara işaret ederek, bir üst lige çıkan takımlar ile TEB BNP Paribas İstanbul Cup Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası’nda şampiyon olan Çağla Büyükakçay’ı kutladılar.

Grup Başkanvekilleri konuşmalarında sporda şiddeti de kınadılar.

Muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri Kilis’e atılan roket mermilerine de değinerek, hükümetin bölgedeki gelişmelere ilişkin Meclise bilgi vermesini istedi.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da bir üst lige çıkan takımları kutladı, futbolda centilmenliğin önemine işaret etti.

Çanakkale Kara Savaşları’nın 101. yılını kutlayan, Kilis’e yapılan saldırıları kınayan ve Meclis olarak Kilis halkının yanında olduklarını ifade eden Aydın, tüm milletin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da tebrik etti.

Aydın, şunları kaydetti:

“Meclisimiz milli iradenin ve hukukun üstünlüğünü hiçbir vesayet ve zorbalık kabul etmeden bugün olduğu gibi yarın da uygulamaya devam edecektir. Yasama görevini icra ederken demokrasinin işlerliğini sağlayan TBMM, bugün de milli egemenlik için çağdaş, demokratik hukuk ilkelerinin üstün kılınmaya çalışıldığı ülkemizde milletinden aldığı destek ve temsil kabiliyetiyle, bunu en güzel şekilde gerçekleştirmenin gayreti içindedir.”