Gündem

Tekstilkent Diyarbakır'da İstihdamı Arttıracak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul edilen Tekstil Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişilik kazanmış oldu ve bu sayede istihdamın artacağı belirtildi.  

 Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Tekstil Organize Sanayi Bölgesinin tüzel kişilik kazandığını belirterek “7 bin 500 ile 10 bin kişi arasında istihdam sağlanacağı ön görülmektedir. Bu da Diyarbakır’da istihdamın sağlanmasında çok önemli bir katkıyı beraberinde getirecektir.” dedi.

Vali Aksoy, Teksilkent kurulmasıyla ilgili yapılan çalışmalar kapsamında Diyarbakır Tekstil Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyeti ile valilikte düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Toplantının ardından açıklama yapan Aksoy, Türkiye’de sulanabilir arazilerin yüzde 20’sinin GAP bölgesinde yer aldığını belirtti.

GAP kapsamında Diyarbakır’da önemli sulama projelerinin gerçekleştirildiğine işaret eden Aksoy, “Özellikle Silvan Projesi bölgedeki tarımsal gelişmeyi sağlayacak en önemli projelerden birisi ve önümüzdeki dönemde bu da tamamlandığında bölgedeki tarımsal üretimde önemli bir artışın olacağını bekliyoruz.” diye konuştu.

Aksoy, tarım sektörünün gelişmesiyle ilde belirli yapıda mevcut olan tekstil sektörünün de ileri dönemde daha hızlı bir şekilde gelişmesine dönük bir takım çalışmaların yapıldığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

“2012 yılında Kalkınma Ajansımız tarafından kümeleme çalışmaları kapsamında bir saha çalışması gerçekleştirildi. Bu çalışma kapsamında küçük, büyük 120 firmanın Diyarbakır’da faaliyette olduğu tespit edildi. Yapılan görüşmelerde önemli bir kısmının yer sorunu olduğu, yeni bir organize sanayi bölgesi yapıldığında buraya taşınmak istendiği talepleri alındı ve bununla paralel olarak Diyarbakır’da faaliyette bulunan tekstil alanında bir sivil toplum kuruluşumuz da küçük sanayi sitesinin kurulmasıyla ilgili çalışmaları başlattı. Ancak küçük sanayi sitesi olarak bunun sürdürülebilirliğinin çok mümkün olmadığı anlaşılınca organize sanayi bölgesi modeliyle burada bir yapılanmanın daha iyi olacağı kanaati ortaya çıktı.”

Aksoy, 2012 yılında “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile Diyarbakır’ın 6. bölge olarak en yüksek oranda yatırımlarda teşvik verilen bir kapsama alınmasının bölgenin yatırım anlamında daha cazip hale gelmesine önemli katkı sunduğunu belirterek Türkiye’nin başka bölgelerinde faaliyette bulunan bazı tekstil firmalarının da kentte yatırım yapmak amacıyla talepte bulunmaya başladığını ifade etti.

Kentin önemli bir genç nüfusa sahip olduğunu dile getiren Aksoy, tekstil sektörünün emek yoğun bir sektör olması nedeniyle Diyarbakır’daki işsizliğin giderilmesine önemli bir katkı sağlayacağını düşündüklerini aktardı.

Aksoy, şunları söyledi:

“Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ile Güneydoğu Tekstil Sanayi İş Adamları Derneğimizden oluşan bir kurul tarafından çalışmalar başlatıldı. Diyarbakır’ın Dökmetaş Mahallesi’nde bir yer temini gerçekleştirildi. 140 hektarlık alanda Diyarbakır Tekstil OSB kurulmasıyla ilgili çalışmalar sürdürüldü. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 2014 yılında buranın yer tespitine ilişkin talepte bulunuldu. Geçen yılın aralık ayında da birçok kurum ve kuruluşun görüşleri alınarak, buranın onayı gerçekleştirildi. 11 Mayıs itibarıyla da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca onaylanarak, Diyarbakır Tekstil Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişilik kazanmış oldu.”

DTOSB müteşebbis heyetinde yer alan kurum temsilcileriyle ilk resmi toplantılarını gerçekleştirdiklerini anlatan Aksoy, aldıkları kararları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ileteceklerini bildirdi.

Yerin alt yapısının ihaleye çıkılmasıyla ilgili hazırlıkların başlaması için aldıkları kararlar olduğunu ifade eden Aksoy, bir an önce Diyarbakır Tekstil OSB’sinin yatırıma başlamasını ve ilgili firmaların yatırımlarını gerçekleştirmesini temenni ettiklerini vurguladı.

“Yapılan çalışmalarda 7 bin 500 ile 10 bin kişi arasında istihdam sağlanacağı öngörülmektedir. Bu da Diyarbakır’da istihdamın sağlanmasında çok önemli bir katkıyı beraberinde getirecektir.” diyen Aksoy, önümüzdeki dönemde bu yatırımı gerçekleştirerek il ve ülke ekonomisine bu katkıyı sağlamak istediklerini aktardı.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aksoy, eleman yetiştirilmesi konusunda İŞKUR, Halk Eğitim Müdürlükleri ve ilgili sektörlerin taraflarıyla ön çalışmalar gerçekleştirildiğini bildirdi.

“Sur’daki terör mağdurlarına istihdamda öncülük verilecek mi?” sorusu üzerine Aksoy, şunları kaydetti:

“Mutlaka onlar da öncelikli olarak değerlendirilecektir. Bunlar tabii işverenlerin değerlendirmesine tabi. Bunların gerekirse ön bir eğitimden geçirilerek tekstil sektöründe çalışabilir hale getirilmeleri planlanıyor. Onu da önümüzdeki dönemde uygulayacağız.”

Kamupersoneli.net / AA