Gündem

Telefonuna Hayat Eve Sığar uygulaması indir! Koronavirüs takip uygulaması yapıldı

Koronavirüs aplikasyon nedir, ne demek? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son durumla ilgili önemli son dakika açıklamalarında bulundu. Bakan Koca yaptığı açıklamada “Vakaların izole olmalarını, evde takibini, hareketliliğini, dışarı çıkıp çıkmadığını görmek üzere bir aplikasyon geliştirildi.” ifadelerine yer verdi.

HEPİMİZ VİRÜS TEHDİDİ ALTINDAYIZ

Bilim Kurulu ile gerçekleştirilen toplantı sonrasında Bakan Koca, önemli açıklamalarda bulundu. Tüm vatandaşların, virüs tehdid altında olduğunu ifade ederek, “Koronavirüs istisnasız 81 ilimizde görüldükten sonra bu salgınla mücadelede yeni aşamaya geçtik. Hepimiz virüs tehdidi altındayız. Burada 2 taraf var. Birisi virüs, biri de biziz. Bu virüs, bazı devletlerin bile birbirlerine tutumunu değiştirdi. Tedbirli olma, işbirliği yapma zamanıdır. Ortak payda insanın sağlığıdır.” dedi.

TOPLUM BİLİMLERİ KURULU OLUŞTURULDU

Bilim Kurulu’ndan sonra, Toplum Bilimleri Kurulu’nun oluşturulduğunu açıklayan Bakan Koca, kurulda 35 bilim insanının bulunduğunu ifade etti. Bakan Koca, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“35 bilim insanının oluşturduğu Bilim Kurulu kuruldu. Rehberlik etti. Mücadelenin kapsamı genişlemiş durumda. Daha iyi organize olabilmemiz için tavsiyeler ortaya çıktı. Toplum Bilimleri Kurulu oluşturduk. bu kurul toplumsal öneriler getirecek. Toplum olarak, aile olarak bireyler olarak nelerden kaçınmamız gerektiği dışında bizlere yardım edecek. İlk toplantısını önümüzdeki günlerde gerçekleştirecek”

AŞI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Salgınla ilgili aşı çalışmalarına devam edildiğini söyleyen Koca, “Bakanlığımız aşı çalışmalarına devam eden bilim insanlarımıza öncülük ediyor” dedi. Aynı zamanda ilaç konusunda yaşanan gelişmeler hakkında da, “Son zamanda vakalarımızda akciğer enfeksiyonunda geçişte azalma sağladık. İlaç tedavisine erken başlamamızın rolü olduğunu düşünüyoruz. Biz dünyayı beklemeden ilacı temin etmiştik ve tedavilerde kullanmıştık. Dünya şimdi bu ilacı almak için çaba sarf ediyor” dedi.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI

Yeni bir uygulamanın yapıldığını ve hastaların bu uygulamayı kullanması gerektiğini vurgulayan Koca, “Vakaların izole olduklarını görmek üzere bir çalışma yapıldı. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde ‘hayat eve sığar uygulması’ devreye girmiş olacak. Bir uygulama geliştirildi hatalar bunu indirmek zorunda” diyerek, uygulamanın zorunlu olacğaını ifade etti. 

KORONAVİRÜS APLİKASYON NEDİR, NE DEMEK?

Aplikasyon kelimesi anlam olarak en temel şekliyle uygulama ya da yer tespiti anlamına gelir. Emlak, teknoloji gibi alanlarda yaygın kullanımı mevcuttur.

CORONA APLİKASYON İLE NE YAPILACAK?

Koronavirüs vakalarının geliştirilen uygulama ile evde takibi, hareketliliği ve dışarı çıkıp çıkmadığını rahatlıkla görülebilecek.

İZOLASOYN KURALI HAYAT TARZI OLMALI

Koronavirüste izolasyonun çok önemli olduğunu söyleyen Bakan yapmış olduğu açıklamada, “Yurt dışı gidiş gelişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirlerdir. 31 büyükşehrimizin bazı zorunlu haller dışında sınırlandırıldı.  20 yaş altı ile 60 yaş üstünün evde kalması konusunda kesin talebimiz var. Tedbirleri noktasal olarak uyguluyoruz. İzolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmeliyiz. Kısıtlamalara uyulması gelecek günlerin kaderini etkileyecektir” diyerek sözlerine “Yurt dışı gelişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirler var. 30 Büyükşehir ve Zonguldak’ın şehir giriş çıkışları durdurulmuştu. 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız için alınan tedbirler çok önemli. İzolasyon kuralıla şehir şehir uymalıyız. Her aile de bu kurallara uymak zorundadır. 83 milyonu oluşturan bireylerin izolasyonu hayt tarzına getirmesi gerekir. Kısıtlamalara uyulması önümüzdeki günlerin kaderini etkileyecek” şeklinde devam etti. 

GÜÇ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMAMIZ GEREKİYOR

Toplum Bilim Kurulu’nun kurulduğunu ve ilk toplantısını önümüzdeki günlerde gerçkleştirileceğini söyleyen Bakan, “Tam bir dayanışma içinde olma tedbirli olma zamanıdır. Mücadeleye yapılacak her katkı insan içindir. Hepimizin çabası herhangi birimiz içindir. Ortak payda inanın sağlığıdır. Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmaya gittik bunu ilk sonucu Bilim Kurulu’nun oluşturulmasıdır. Bilimsel temelli mücadele yönetmemizde mücadele verdi rehberlik etti. Mücadelenin kapsamı genişlemiş durumda toplum olarak hastalığa karşı daha iyi organize olmak için ihtiyaçlar ortaya çıktı. Toplum Bilimleri Kurlu adını verdiğimiz yeni bir kurum oluşturduk. Bu uygulama salgınla mücadelede bir ilktir. İlk toplantısını önümüzdeki günlerde yapacak olan Toplum Bilim Kurulu’nun hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu. 

Telefonuna Hayat Eve Sığar uygulaması indir! Koronavirüs takip uygulaması yapıldı

Bakan açıklamasında, risk grubu tanımının değiştiğini ifade etti. Salgın için kullanılacak olan ilaç hakkında da bilgi veren Koca, “Bilgiler süreç içerisinde değişime uğramaktadır.  Bugün risk gurubu tanımının kapsamı genişlemiştir 60 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan herkes dahil edilmiştir. Yaş bir güvence olarak algılanmamalıdır. Asla belirti göstermeyen taşıyıcıların varlığı unutulmamalıdır. İzolasyon bugün için geçerli hayat tarzıdır. Test kapasitemiz artırdık. Günlük test sayısının 30 bine ulaşmasını planlıyoruz. Tespit ettiğimiz her vakanın temas zincirini tarıyoruz. Hastalığı seyrinde akciğer tutulumu solunum yetmezliği en dikkat çeken tablolardandır. BU hastalarımıza olabildiğince erken tedavi uyguluyoruz. Son günlerde hastalarımızda akciğer enfeksiyonuna geçiş oranında azalma sağladık. İlaç tedavisine erken başlamamızın bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. İlacı erkenden temin ettik ve hastalarımıza ücretsiz olarak ulaştırmayı başardık” dedi. 

Telefonuna Hayat Eve Sığar uygulaması indir! Koronavirüs takip uygulaması yapıldı

Sağlık sistemimizin gücü hepimize güven verecek düzeydedir. Çalışmalar devam ediyor.

Bakanlık olarak plazma çalışmalarına öncülük ediyoruz. Araştırma aşamasındaki bu sürecin kesin sonuç olarak sunulması yanıltıcı olabilir.

Hastalığa karşı elimizde mevcut olan güç izolasyon kuralıdır. Hastalarımızın kendini izole etme koşulundan taviz vermemiz mümkün değildir. Dijital yöntem ile hastalarımızı tedavi edeceğiz.

Bütün tedbirlerimize rağmen virüs bulaşmaya devam ediyor, bunu kontrol altına almak zorundayız.

Telefonuna Hayat Eve Sığar uygulaması indir! Koronavirüs takip uygulaması yapıldı

7 NİSAN VAKA TABLOSU

Bakan Koca, son 24 saatte oluşan vaka tablosuyla ilgili son bilgileri paylaştı. Buna göre son 24 saatte vaka sayısı 3 bin 892, vefat sayısı 76 , toplam vefat sayısı 725’e ulaştı. Toplam test sayısı 228 bin 868, vaka sayısı 34 bin 109, taburcu edilen toplam kişi sayısı ise 1582 olarak açıklandı. Bakan, açıklamasında olumlu gözlemlerinin olduğunu ifade etti. Açıklamasının devamı şu şekilde:

“İstanbul, Ankara İzmir, Sakarya, Zonguldak ve  Kocaeli’ndeki dağılımları gösteren tablo Özellikle illerimizde bu verilerle bölgesel karantina uygulamaları daha kolay oluyor”

“Cinsiyet dağılımını gösteren tabloda da tüm dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde virüs daha çok görülüyor”

“Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile Ankara Üniversitesi’nden Aykut Özkul virüsü izole etmeyi başardılar”

“Vakaların izole olduklarını görmek üzere bir çalışma yapıldı. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde devreye girmiş olacak. Bir uygulama geliştirildi hatalar bunu indirmek zorunda”

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI

Yoğun bakım doluluk oranı hakkında da bilgi veren Bakan Koca, “Açılacak olan iki hastaneyi Cumhurbaşkanımız açıkladı. İki tane bin yataklı hastane şeklinde planlandı. Bu hastaneler biri Atatürk havalimanı diğeri Sancaktepe’de. Şehir hastanesini planladığımız bir bölgemiz Sancaktepe. BU iki hastaneyi prefabrik pandemi sonrası devre dışı kalacak olarak şekilde düşünmedik. Tek katlı içinde ameliyathaneleri de olan hastane olarak planladık. Kalıcı daha sonraki dönemde de benzer veyahut farklı amaçlarda kullanılacak hastaneler olacak. Burada sonuçlar gidişat tahmin edilenin ötesinde olduğu için şu dönemde erken bir yaklaşım içinde değiliz. Şu an bütün Türkiye’de yoğun bakımlardaki doluluk oranımız yüzde 62-63’ü geçmedi” dedi. Bakan açıklamasına şu şekilde devam etti: 

“Şu an doluluk oranımız yüzde 90’lara çıktığımız için bu hastanelerin açılma durumundan bahsetmiyorum. Bütün hastalarımızın Kovid dışı hastalar dahil olarak üzere kapasitemizin yüzde62’sinni dolu olduğunu söylüyorum. Yatak dolum oranımız ise 50’yi bulmadı. Tedbir amacı iki bölgede biner yataklı hastanenin yapılmasını yarın kalıcı olmasın ve başka amaçlarla da kullanılaması içi yapıldığını söylemek istiyorum”

“HASTALARIMIZI DİJİTAL YÖNTEMLE TAKİP EDECEĞİZ”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın desteği ile halen farklı tedavi alternatiflerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütülmektedir. Kök hücre, iyileşmiş hastaların kanından alınan plazma tedavisine bakanlık olarak bu çalışmalara öncelik yapıyoruz. Bakanlığımız aşı çalışmalarına da öncülük etmektedir. Araştırmaların başarıyla sonuçlanması yönünde umudumuz ve inancımız var. Fakat uygulama şu andaki ihtiyaçlara cevap verecek hıza yetişmeyecektir.”

“Hastalarımızın ve temaslıların kendilerini izole etme koşullarından taviz vermemiz mümkün değildir. Bu yüzden hastalarımızı dijital yöntemle takip edeceğiz, kendilerini hemen uyaracağımız sistemin hazırlıklarını da tamamladık. Bu tedbiri daha sonra açıklayacağım.”