Gündem

Terhis ve Celp Erteleniyor mu?

Askerlik ile ilgili açıklamaları terhis tarihini bekleyen ve birliğine teslim olacak olan vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında ülke genelinde önlemler alınmaya devam ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada askere alınanların salgın tehlikesine karşılık birliklerine gönderilmeden önce 14 gün gözetim altında tutulduğu açıklanmıştı. Peki terhisler ve celp ertelendi mi?

Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, askerlerin terhis ve celp işlemlerinin kısa bir süre için durdurulması, askerliğini bedelli olarak yapacak olanların ise kışlalara gitmek yerine uzaktan eğitimle askerlik hizmetini yapmaları üzerinde çalışılıyor.

En son 1 Nisan’da terhis işlemlerinin yapıldığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nde son celp işleminin ise 19 Mart tarihinde gerçekleştirildiği öğrenildi. Celp ve terhis dönemlerinde 60 bin asker terhis olurken, 60 bin kişinin de askere alındığı öğrenildi. Koronavirüs salgınının ortaya çıkması üzerine TSK’da terhis sırası gelen askerler 14 gün önceden karantinaya alınıyor. Askere alınanlar ise salgın tehlikesine karşılık birliklerine gönderilmeden önce 14 gün gözetim altında tutuluyordu.

Terhis ve Celp Erteleniyor mu?

TSK’da yapılan değerlendirmede celp ve terhis dönemlerinde 120 bin kişinin neden olacağı hareketliliğin aileleriyle birlikte ciddi bir risk oluşturmasından endişe edildiği öğrenildi. Terhis ve celplerin geçici bir süre durdurulması kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından sonra yürürlüğe gireceği öğrenildi.

Terhis, askerlik görevi biten kişinin ordu’dan ayrılması… Celp ise, askerlik görevini yapması için Ordu’ya çağırma demektir.