Gündem

Terör Suçlularını Ortaya Çıkarana Büyük Ödül: 10 Milyon TL

İçişleri Bakanlığı tarafından terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesine ya da suç faillerinin yakalanabilmesine yardımcı olanlara veya yerlerini yahut kimliklerini bildirenlere verilecek para ödülünün miktar, usul ve esaslarına ilişkin yönetmelik yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre terör suçlularını ihbar edene 10 milyon TL’ye kadar para ödülü verilecek.

200 BİN TL’Yİ GEÇEMEYECEK

Yayımlanan yönetmeliğe göre verilecek olan ödüllerin azami miktarları, sağlanacak bilgi, aydınlatılacak suç veya aranan fail dikkate alınarak, ödül komisyonunca belirlenerek ilan edilecek. Ayrıca komisyon tarafından belirlenen ödül miktarı 200 bin TL’yi geçmeyecek. 

Ancak, suç failinin terör örgütünde üst düzey yönetici olması veya ortaya çıkarılan suçun toplumda oluşturduğu infial ve etki de dikkate alınarak, verilecek ödülün miktarı, ödül komisyonunun önerisi ve İçişleri Bakanının onayı ile 50 katına kadar artırılabilecek.

DURUMA GÖRE 10 MİLYON TL ÖDÜL OLACAK

Bu bağlamda suç failinin terör örgütünde üst düzey yönetici olması veya ortaya çıkarılan suçun toplumda oluşturduğu infial ve etki kapsamında ihbar için ödül 10 milyon TL’ye kadar çıkabilecek. Ayrıca ödül miktarının parasal sınırı ise her takvim yılı başından geçerli olmak üzere Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak.

Verilecek kesin ödül miktarına, verilen bilginin suçun ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesine ya da suç faillerinin yakalanabilmesine etkisi, suç failinin terör örgütündeki hiyerarşik ve yönetsel konumu, suçun işlenmesinin önlenmesi ile ortaya çıkacak kamu yararı, engellenen terör eyleminin meydana getirebileceği muhtemel sonuçların ağırlığı, ele geçirilen silah, mühimmat ya da patlayıcı maddenin miktarı ve tesir gücü, ele geçirilen delillerin terör örgütünün deşifre edilmesine veya suçların ortaya çıkarılmasına katkısı dikkate alınarak, ödül komisyonunca karar verilecek.

KİMLİKLER GİZLİ TUTULACAK

Konu ile ilgili olarak her suç ve fail için ayrı ödüllendirme yapılacak. Suç failleri için ödüllerin belirlenmesinde etkili olan komisyon 8 üyeden oluşacak. Son olarak ödül verilen kişilerin kimlikleri gizli tutulacak.