Gündem

Teröristlerin İşkence Yuvası Tekrar Okul Olacak

  Cerablus’un terör örgütü DAEŞ’in kontrolünde olduğu dönemde cezaevi olarak kullanılan ve işkence odalarının bulunduğu Ahmet Selim Mulla Lisesi, bir hafta içinde öğrencilerine yeniden kavuşacak.


Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye’nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) terör örgütü DAEŞ’ten temizlediği Cerablus’ta eğitimin iyileştirilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Cerablus’taki çocukların eğitimden geri kalmaması için Keçiören Belediyesinin Şehit Sandık Handavi Okulu’nu onarmasının ardından harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Selim Mulla Lisesi’nin tadilatına başladı.

Kısa bir süre içinde eğitime hazır hale getirilmesi planlanan 19 derslikli okul, lise öğrencilerini geleceğe hazırlayacak.

Terör örgütünün kontrolünde olduğu 3 yıl boyunca zilleri hiç çalmayan kentteki diğer okulların tadilat çalışmaları sürüyor. Kırtasiye alışverişine çıkan veli ve öğrenciler de okulların yeniden açılacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.

– “İhtiyaçlar karşılandığı taktirde insanlar hızlıca ülkelerine dönecektir”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı Harekatı’nın ardından Cerablus’ta hayatın hızla normalleşmesi için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’nin desteğiyle Cerablus’ta birçok eksiğin giderildiğini anımsatan Şahin, bu anlamda çocukların okula kazandırılması için de okullarının onarılmaya çalışıldığını aktardı.

Şahin, yıkılan ve kullanılamaz durumdaki okullar için gerekli incelemelerin yapıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Cerablus’ta artık sağlık ve eğitim sorunun çözülmesi gerekiyor. Son dönemde bunlarla ilgili çalışmalar yapıldı. Biz de yıkılan okullarının eğitime kazandırılması için çalışmalar yaptık. Fiziki anlamda birçok ihtiyacı karşıladık. Kısa bir süre içinde bu işi tamamlayacağız. Ben de bunları yerinde görmek için ilçeye geleceğim. Eğitim ve sağlık çok hayati konular. Buranın hızla normalleşmesi gerekiyor ki bu sayede insanlar da ülkelerine dönsün. Gaziantep’te bulunan sığınmacıların büyük bölümü o bölgeden. Dolayısıyla oranın normalleşmesi demek kentin yoğunluğunun da azlaması manasına geliyor. Bölgede ihtiyaçlar karşılandığı taktirde insanlar hızlıca ülkelerine dönecektir. Şimdiye kadar olduğu gibi kardeşlerimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Bu anlamda ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışıyor.”

– “Okul olmaktan çıkmıştı”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Cerablus Koordinatörü Abdurrahman Kocaarslan da Başkan Şahin’in talimatıyla 5 gündür okulun onarılması için yoğun çalışma yürüttüklerini anlattı.

Büyükşehir Belediyesi olarak ilçedeki diğer alanlarda da faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Kocaarslan, şunları kaydetti:

“Burası daha önce 19 derslikli bir liseydi ama okul olmaktan çıkmıştı, perişan bir haldeydi. Odaları, DAEŞ’in insanlara işkence yaptığı yerlerdi. Büyük bir bütçeyle bu okulu tüm bakım ve onarımını yapıyoruz. Burada 45 kişi çalışıyor. Çocukların eğitim gördüğü yerde maalesef büyük acılar yaşanmış. Bir hafta içinde okulu teslim etmeyi planlıyoruz. Yerel yönetimle görüştük, şu an öğrenci kayıtları yapılıyor, öğretmenler tespit ediliyor. İnşallah açılışımızı en geç pazartesi günü gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca yüz kişilik ekiple yaklaşık bir aydır şehrin temizliğini yapıyoruz. Burada içme su projesini yeniledik. Cerablus halkı temiz su içiyor. Yaklaşık 4 yıldır temizlenmeyen şehri temizlemeye çalışıyoruz.”

KAMUPERSONELİ.NET – AA