Gündem

TESK Genel Başkanı'ndan Zorunlu Trafik Sigortası Açıklaması

 Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zorunlu trafik sigortası primleri konusunda bu yılın nisan ayında yapılan düzenlemeye karşın hiçbir sigorta şirketinin yeni tutarları açıklamadığını belirterek, “Sigorta şirketlerinin zarar ettiklerini söyledikleri maddelerde iyileştirme yapılmasına rağmen poliçe fiyatlarında bir indirim görülmedi.” ifadesini kullandı. 


Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, “Ekonomik Müjdeler Paketi” kapsamında ticari araçlarını yenileyecek esnaf için ÖTV’nin sıfırlanmasını olumlu bir gelişme olarak gördüklerini kaydetti.

Bu gelişmeye rağmen zorunlu trafik sigortası prim tutarlarının şoför esnafını olumsuz etkilemeye devam ettiğine dikkati çeken Palandöken, “Primler hala çok yüksek. Nisan 2016’da kabul edilen yeni düzenlemenin ardından hiçbir sigorta şirketi yeni fiyat ilan etmedi. Sigorta şirketlerinin zarar ettiklerini söyledikleri maddelerde iyileştirme yapılmasına rağmen poliçe fiyatlarında bir indirim görülmedi.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Sigorta yükü ticari araçların sırtına binmiş”

Zorunlu trafik sigortası primlerinin her ile göre ayrı belirlenmesi gerektiğini savunan Palandöken, araç bazında da farklı prim belirlenmesinin faydalı olacağını belirtti.

Şoför esnafı için prim konusunda adil bir yol bulunmasının önemine işaret eden Palandöken, araç ve bölgesel bazda taban ve tavan prim fiyatı belirlenmesini istedi.

Zorunlu trafik sigortası yaptırmadan araçların trafiğe çıkmasının suç olduğuna işaret eden Palandöken, şunları kaydetti:

“Ülkemizde 21 milyona yakın taşıt var. Bunların yüzde 10’u ticari araç. Ticari araçlar sigorta primlerinin çoğunu ödeyen kesimdir. Sigorta yükü ticarinin sırtına binmiş durumda ama özel araçlar da yüksek primlerden olumsuz etkilendi. 4 bin liralık aracınız garajda dursa bile bin 100 lira prim ödüyorsunuz ya da 40 bin liralık kamyonunuza 14 bin lira prim yazıyorlar. Zorunlu sigorta primlerinin 3-4 yıllık tutarları aracınızın değerinden fazla tutuyor. Bu nasıl bir sistem, bu nasıl hesaplama?”

AA
Kamupersoneli.net