Gündem

TNB Başkanı Tutar, Araç Ruhsatlarının Verileceği Kurumu Açıkladı

Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Yunus Tutar tarafından yapılan açıklamada, 2018 yılından itibaren araç tescil ve sicil işlemlerinin noterlikler eliyle gerçekleşeceğini açıkladı.

2 Ocak 2017’de yayımlanan 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yürütülen araç tescil ve sicil işlemlerinin noterlere teslim edileceği gündeme gelmişti. Sayın Tutar TNB olarak Emniyet birimleriyle konuya yönelk hazırlıklar yaptıklarını ifade etti.

İşlemler İçin ARTES Kurduk

TNB Başkanı Tutar, ikinci araç alım ve satım işlemlerinde 30 günlük geçici tescil belgesi verildiğini, artık bu işlemlerin Emniyet birimlerince değil de TNB gözetiminde gerçeklştirileceğini açıkladı.

Bu işlemlerin gerçekletirilmesi adına Araç Tescil Sistemi (ARTES) kurduklarını TNB Başkanı Tutar açıkladı.

Emniyetin Yükü Azaltılmış Oldu

Noterlerin tescil şubesi olarak çalışacağını açıklayan Tutar şu ifadeleri kullandı;

“Ruhsat olarak adlandırılan aracın sahiplik işlemini 2018’den itibaren biz yapacağız yani ruhsatı artık biz vereceğiz. Ruhsat gönderimi daha önce bir ayı bulurken, uygulamanın noterlere geçmesiyle satış sözleşmesinin yapıldığı anda verilir hale gelecek. Vatandaşın yararına bir uygulama. Bütün araçların sicil kayıtları da noterliklerde tutulacak. Tescil işleminde sadece satış ve devir yok. Araç üzerinde yapılacak motor şasesi yenilemesinden boyatmaya kadar her türlü değişiklik tescile giriyor.”

Ayrıca Tutar bu uygulama ile bundan sonra Emniyet birimlerinin yükünün daha da azaltılacağına değindi.

Araç Bayileride Noterde İşlemi Yapacak

Söz konusu uygulamanın 2018’den itibaren kademeli olarak devreye girmesini beklediklerini açıklayan Tutar, plaka değişikliği olmayan araçlarda ruhsatın araç sahibine hemen verilmeye başlanabileceğini açıkladı.

Tutar son olarak, sıfır araçların bayiler tarafından yapılan tescilini de artık noterliklerin gerçekleştireceğini, bayilerin artık Emniyet yerine noterliklere geleceğini, güvenliğe ilişkin araçların tescil işlemlerinin ise yine Emniyet birimlerince gerçekleştirileceğini bildirdi.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA