Gündem

Toplu Taşıma Araçlarında Yeni Kural! Sivil Polisler Görevde Bulundurulacak

Emniyet Genel Müdürlüğ tarafından 81 il’in Emniyet Müdürlüğüne gönderdiği genelgeye göre toplu taşıma araçlarında ve şehirlerarası yolcu otobüslerinde sivil trafik polislerinin tarafından denetleme yapılmasınına karar verildi.

Gelen bilgilere göre; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, ölümlü trafik kazalarının oranlarının azaltılması yönünde bulunan talimatları doğrultusunda çalışmalarına hız veren Emniyet Genel Müdürlüğü, trafikte sivil polislere habersiz denetleme yapılmasıyla alakalı olan genelgeyi 81 il emniyet müdürlüğüne gönderdi.

Genelgeye göre; “Şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçlarının sürekli denetlenmesi ve şoförler üzerinde “algılanan yakalanma riski” duygusunun yoğun bir şekilde hissettirilmesinin kural ihlallerini azaltacağı belirtilen genelgeye göre, il emniyet müdürlükleri bünyesindeki sivil trafik polisleri, şehir içi belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, ticari minibüs, otobüs ve taksiler ile şehirlerarası yolcu otobüslerinde de görev yapacak.” denildi.

Önceden belirlenen güzergahlar boyunca yolcu olarak seyahat edecek polisler bu süre zarfında sürücünün yaptığı indirme- bindirme, trafik ışıkları, yatay ve düşey işaretlere uyma, şerit kullanma ve değiştirme, fazla yolcu, telefonla konuşma, kavşaklarda geçiş ve dönüş kurallarına uyup uymadığını denetlenecek kural ihlallerinin tamamı tespit edilecek.

Trafik kuralı ihlali yaptığı tespit edilen sürücünün resmi ekibin bulunduğu alana geldiğinde durdurulacak. Araçtaki sivil polis, kimliğini göstermek suretiyle görevini açıkladıktan hemen sonra kural ihlalleri konusunda sürücü ve yolculara bilgilendirmelerde bulunacak.

ŞEHİRLERARASI DENETİMDE SIKLIK

Bu genelge doğrultusunda şehirlerarası yollarda sivil trafik polisleri tarafından 24 saat esasına göre denetim yapılacağı belirlendi. Bu amaçla beraber personel sadece komşu illere, aynı gün içerisinde yolcu olarak gidip gelecek.

Seyahat süresi boyunca şoför ve karayolu gözlemlenecek, sürücünün telefonla konuşma, çalışma ve dinlenme süreleri, yolcuların emniyet kemeri konusunda uyarılıp uyarılmadığı, sigara içme ve diğer trafik kurallarına uyulup uyulmadığı tespit edilecek.

Sürücünün kural ihlali yaptığının tespit edilmesi halinde ise “ihlal tespit tutanağı” düzenlenecek gidilen şehirin otogarında bulunan trafik görevlilerine teslim edilecek ve yaptırım uygulanması sağlanacak

Aynı ilde birden çok personel görevlendirilmesi halinde farklı otobüs ve firmalarla seyahat edilebilecek. Ayrıca aynı güzergahta bulunan görevli personel aynı otobüste görev yapmayacak ve biletlerin tamamı farklı saatlerde alınacak. Denetimler yıl boyunca aralıksız sürecek.

Kamupersoneli.net | AA