Gündem

Trump ABD'ye Seyahat Vizesi Almayı da Zorlaştırıyor

Trump ABD Başkanlığı görevine geldikten sonra, nüfusunun çoğunluğu Müslüman yedi ülke vatandaşlarına 3 ay süreyle seyahat yasağı getirmiş ve bu karar yüksek yargıdan dönmüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, geçen hafta ABD diplomatik misyonlarına bir yazı göndererek, Amerikan vizesi için yapılan başvurularda daha sıkı güvenlik incelemesi yapılması talimatını verdiği bildirildi.

Amerikan New York Times gazetesinde yer alan ve söz konusu diplomatik belgenin de paylaşıldığı haberde,  yeni vize rejimine ilişkin katı güvenlik prosedürlerinin detaylarına yer verdi.

Belgeye göre, ABD’nin Vize Muafiyet Programı kapsamındaki 38 ülke hariç, dünya genelindeki vize başvurularında başvuru sahiplerinin birçok kişisel bilgisi detaylı olarak incelenebilecek.

Adayların son 15 yıldaki seyahat geçmişi, ikamet ettiği adresler, çalıştığı işyerleri araştırılacak.

Ayrıca, son beş yıldaki e-posta adresleri ile sosyal medya hesapları da incelenecek.

Vize mülakatları da zorlaşıyor. Görüşmeler, öncekilere göre çok daha kapsamlı olacak.

İran, Suriye,Libya, Yemen, Somali ve Sudan’dan yapılan başvurularda, adaylara daha önce terör örgütü IŞİD’in kontrol ettiği bir bölgede bulunup bulunmadıkları da sorulacak. Eğer daha önce IŞİD kontolündeki bir yerde bulunmuşlarsa tüm sosyal medya hesapları elden geçirilecek ve terör örgütüyle ilgili bir gönderi paylaşıp paylaşılmadığına bakılacak.

Dışişleri Bakanı Tillerson, ABD Konsolosluk çalışanlarına söylediği, “Güvenlik endişesi duyduğunuz herhangi bir durumda başvuruyu reddetmekte tereddüt etmeyin” sözleri dikkat çekti.

Kamupersoneli.net