Gündem

Tüm Türkiye'de kısıtlama bugün başladı! Kısıtlamalar ne zaman kalkacak?

Geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu toplantısı sonrasında İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine yeni bir genelge gönderildi. Gönderilen genelgede 81 ilde sokak/köy düğünleri, kına, kız alma, nişan ve sünnet düğünü gibi etkinlikler 4 Eylül tarihinden itibaren yasaklandı. Bugün itibariyle başlayan yasakların ne zamana kadar devam edeceği merak konusu oldu.

14 İLDE KISITLAMA VARDI

Daha önceden 14 ilde kısıtlamalar vardı. Ancak düzenlenen Bilim Kurulu toplantısında, bu kararın tüm Türkiye için geçerli olması ile ilgili tavsiye kararı aldıklarını ve bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettiklerini belirtti. Aynı gün içerisinde yasak resmi olarak duyuruldu ve 4 Eylül tarihinden itibaren kısıtlamaların tüm Türkiye’de uygulanacağı belirtildi.

KISITLAMALAR BUGÜN BAŞLADI

Gönderilen genelgede, koronavirüs kısıtlamaların 4 Eylül tarihinden itibaren başlayacağı ifade edildi. Alınan tavsiye kararı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan genelgeyi imzalayarak, 81 ile gönderilen genelge yayımlandı.

Tüm Türkiye'de kısıtlama bugün başladı! Kısıtlamalar ne zaman kalkacak?

YASAK NE ZAMAN SONA ERECEK?

Özellikle Kurban Bayramı sonrasında artan vaka sayıların azaltılmasını önlemek adına böyle bir karar alındı. Vatandaşlar, bu kısıtlamaların ne zaman kalkacağını merak ediyor. Ancak konuyla ilgili henüz net bir tarih belli değil. Her geçen gün vaka ve ölüm sayılarının artması, kısıtlamaların ve tedbirlerin yavaş yavaş geri gelmesine sebep oluyor.

BUNLARI YAPMAK YASAK

Yayımlanan genelgede tüm Türkiye genelinde sünnet, kına, nişan, kız alma gibi etkinlikler yasaklandı. Bununla birlikte nikah tarzı yapılacak olan düğünler ise sadece 1 saat sürebilecek. Aynı zamanda sokak ve köy düğünlerine de yasak getirildi.

Nikah merasimi şeklinde düzenlenecek olan 1 saatlik düğünlerde dans ve toplu yemekler de yasaklandı. Sadece kapalı olarak su servisi yapılabilecek.

Gelin ve damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş üstü ve 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklandı.

GENELGENİN TAMAMI

Gönderilen genelgenin tamamında ise şu ifadeler kaydedildi:

1. Sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek.

2. Ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek olan düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanmasının sağlanacak.

Tüm Türkiye'de kısıtlama bugün başladı! Kısıtlamalar ne zaman kalkacak?

3. Nikah merasimi şeklinde düğün veya nikah yapılacak düğün salonlarında, sandalye/koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak.

4. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikahlarda, oyun oynanması/dans edilmesine, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına, hiçbir şekilde izin verilmeyecek.

5. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak.

6. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilmesinin sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek.

7. İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikah merasimi şeklindeki düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce valiliklere gönderilen genelge ile Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi sağlanacak.