Gündem

Tüm Türkiye'de uygulanacak! AVM, restoran, kafe ve taksilerde yeni dönem başlıyor!

Şu anda pilot il olan Kırıkkale’de zorunlu olarak kullanılan Güvenli Alan kullanımı, kısa sürede tüm Türkiye kullanılmaya başlanacak. Yeni normal hayatın bir parçası haline gelen olan bu uygulama sayesinde telefonlara okutulan bir kare kod ile mekanla risk olup olmadığı görülebilecek.

GÜVENLİ ALAN NASIL KULLANILACAK?

Hayat Eve Sığar uygulamasının bir parçası olan Güvenli Alan’ın nasıl kullanılacağı da merak konusu oldu. AVM, işyerleri, siteler ve apartmanlarda bile kullanılabilen bu özellikte kare kod alınanda kare kod oluşturarak çıktı almak yeterli olacak. Basılan kare kod okutularak, mekanın risk durumu ortaya çıkacak. Aynı zamanda bu uygulama sayesinde mekana giren kişi sayısı da anlık olarak gösterilecek.

Tüm Türkiye'de uygulanacak! AVM, restoran, kafe ve taksilerde yeni dönem başlıyor!

FİLYASYON SÜRECİ BAŞLIYOR

Mekana girenler bu kare kodu okutarak giriş yapacak. Uygulama belirli bir süre sonra kişiyi mekandan çıkmış olarak kaydedecek. Bu da belirtilen zaman içerisinde mekanda olan kişiler arasında pozitif vaka tespit edilirse, kayıtlı kişiler de ortaya çıkacak. Bu da Sağlık Bakanlığı’nın filyasyon sürecini hızlı bir şekilde başlatmasına yardımcı olacak.

Tüm Türkiye'de uygulanacak! AVM, restoran, kafe ve taksilerde yeni dönem başlıyor!

MEKANIN GÜVENLİ OLUP OLMADIĞI GÖRÜLÜYOR

HES Güvenli Alan uygulamasını yaklaşık 15 gündür kullandıklarını ifade eden Mavera Kafe Restoran sahibi ve işletmecisi olan Sadullah Hamzaoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:

“Salgından sonra çok şey değişti. Bizim işletmelerimiz açısından da pek çok yeni kriterler getirildi. Örneğin artık maske takmak zorunlu, dezenfektan kullanımı, sosyal mesafe kuralı vb bunlara elimizden geldiğince uyuyoruz. Şu anda da Sağlık Bakanlığımızın yeni bir uygulamasını kullanmaya başladık. Hayat Eve Sığar uygulamasının güvenli alan özelliği. Yaklaşık 15 gündür elimizden geldiğince müşterilerimizi karekod okutarak içeri almaya özen gösteriyoruz. Bu ne kazandırıyor bize? İçerideki kişi sayısını, risk grubunda olan kişi var mı yok mu, bunları görebiliyoruz artık. Müşterilerimiz de kendilerini daha güvende hissediyorlar. Zaten yeni bir genelge yayınlandı, İçişleri Bakanlığı’ndan. Kırıkkale pilot bölge ilan edilmiş zannediyorum. Orada tamamen zorunlu hale getiriliyor. Bir süre sonra her gelen müşterimiz bu karekodu okutmak durumunda kalacak. Bu sadece müşterilerimiz açısından değil bizim işletmelerimiz açısından da önemli, biz de mekanımızda pozitif vaka olmuş mu olmamış mı, temaslıların takibi açısından bilgi sahibi olacağız. İnsanlar bazen üşeniyor, uygulamayı kullanmak istemiyor vs, ama bu hepimizin sorumluluğu. Bu bir salgın ve hep beraber bu işin altından kalkmak zorundayız. İzolasyonu kırarak sorumsuzca topluma karışan insanlar da söz konusu. Bu tip sosyal alanlarda bulunup bulunmadığının bilinebilmesi açısından da bu uygulama çok önemli”