Gündem

Turizmciler için 9 Günlük Bayram Tatili Müjdesi

 Başbakan Binali Yıldırım’ın imzaladığı genelgeyle 9 güne çıkan Ramazan Bayramı, turizmcilerin yüzünü güldürecek.


Hem Rusya’dan hem de Avrupa’dan gelen turist sayısındaki azalış sonucu zor bir yıl geçiren ve yerli turiste yönelen turizm sektörünün, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması ile ilgili talebi karşılık buldu. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 4 Temmuz Pazartesi günü yarım gün ve 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılmasına ilişkin genelgenin Başbakan Yıldırım tarafından imzalanmasıyla önümüzdeki günlerde turizm başta olmak üzere havayolu ve karayolu yolcu taşımacılığında da hareketliliğin artması bekleniyor. Tatilin erken açıklanması vatandaşların daha kolay tatil planı yapmasına da imkân sağlayacak. 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bayram tatilinin 9 güne çıkartılmasının turizm sektörüne büyük katkı sunacağını, yerli turist sayısında 200-250 bin kişilik artış sağlayacağını kaydetti.

 

– “Beklentimiz, tesislerin büyük bölümünün bu tatil boyunca dolması”

 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık da Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olmasını talep eden turizm sektörü temsilcileri arasında kendisinin de bulunduğunu belirterek, “Bu tür kararların mümkün olduğunca erken açıklanması, insanların planlarını yapması konusunda fayda sağlamaktadır. Bu talebimizin karşılık bulması yerinde ve olumludur.” dedi.

Ayık, 9 günlük tatilin iç pazarda ciddi bir hareketliliğe neden olacağına işaret ederek, “Bu yıl zaten yurt dışından ülkemize olan turist akışında ciddi bir talep daralması söz konusu. Bu tür 9 günlük bayram tatilleri, insanlara baştan veya sondan ikiye bölerek tatil yapma şansı sağlıyor. İnsanların bir kısmı bayramdan önce başlayıp, bayramın birinci ve ikinci gününü içine alacak şekilde tatil yapıyor. Diğer grup da bayramın ikinci, üçüncü gününden başlayıp, sonunu bağlayacak şekilde tatil planlıyor. Bunların hepsi olumlu seçenekler. Beklentimiz, tesislerin büyük bölümünün bu tatil boyunca dolu olmasıdır.” şeklinde konuştu.

 

– “İlk defa bu kadar öncesinden bir tatil kararı alındı”

 

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise önceki yıllarda da bayram tatillerinin bu şekilde uzatılmasına ilişkin talepleri bulunduğunu, ancak son dakikaya kadar bu konuda bir karar alınmadığını söyledi.

Onaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bayrama 3-4 gün kala bu tür idari izinler çıktığında da tatilin uzatılmasının, ne seyahatacentalarına ne otellere ne de vatandaşa bir faydası oluyordu. Çünkü o saatten sonra zaten uçak veya otobüs bileti çok daha pahalı, yer de kalmamış oluyordu. O saatten sonra değil tatile gitmek, insanlar, memleketlerine, ailelerinin yanına gitmek için bile tatil planlayamıyorlardı. Bu yıl bunu talep ederken önceden karar verilmesini de istedik. İlk defa bu kadar öncesinde bir bayram tatili kararı alındı.”

Onaran, 9 günlük tatile turizm sektörünün en çok bu yıl ihtiyaç duyduğunu, tatilin sektöre büyük fayda sağlayacağını ve Güney’deki otellerin bu desteğe ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Ali Onaran, “Yerli turist sayısında ciddi artış olacaktır. Bu yıl sadece Rusya’dan değil, Avrupa’dan da, Çin’den de, Japonya’dan da, birçok ülkeden turist kaybediyoruz. Onun için bunun çok küçük bir kısmını Türk pazarıyla telafi edebiliriz. Geçen yılki Ramazan Bayramı ile kıyaslarsak minimum 2 katı artış öngörüyoruz. Turizmciler için haziran ayına can suyu olacak.” diye konuştu.

 

– “İstanbul Otogarı’ndan otobüs sayısını günlük 3 bine çıkartmayı istiyoruz”

 

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan da sektör olarak Ramazan Bayramı’nı dört gözle beklediklerini ifade ederek, “İstanbul Otogarı’ndan otobüs sayısını günlük 3 bine çıkartmayı istiyoruz.” dedi.

Bu dönemde her bölgeye seferlerin artacağını, ancak Ege, Akdeniz ve Karadeniz’in daha canlı olacağını belirten Özcan, “Doğu’nun daha kalabalık olması lazımdı, ama terör olaylarından dolayı biraz daha zayıf geçecektir. Şu anda otobüslerde yer bulunuyor. İlave servisler açılıyor. Otobüs firmaları sistemli bir şekilde çalışıyor. Ancak biz Güneydoğu, Ege ve Akdeniz’deki otellerin dolmasına daha çok seviniriz.” ifadelerini kullandı.

AA
Kamupersoneli.net