Gündem

Türk bilim adamlarından mucize buluş! 15 dakikada sonuç veriyor!

Çin’de başlayıp, dünyayı etkisi altına alan virüse karşı henüz geliştirilmiş bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak Türk bilim adamlarından sevindiren haber geldi. Virüse karşı hazırlanan erken tanı kiti tam 15 dakikada sonuç veriyor.

100 KAT DAHA GÜVENİLİR

Konuyla ilgili TÜRKLAB A.Ş. Genel Müdürü Kartal Yağlıdere önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

“Yaklaşık 25 yıldır birçok hastalığın erken tanısında kullanılan tanı kitleri üretimi yapıyoruz. Korona virüsün dünyada yaygınlaşması sebebiyle de bu hastalığa yönelik bir erken tanı kiti geliştirdik. Bu bağlamda TÜBİTAK’a sunduğumuz projemiz onaylandı. Şu an dünyada kullanılan mevcut tanı kitlerinin bir üst modeli olan, çok daha güvenilir ve çok daha hızlı bir şekilde sonuç veren kitlerin üretimini planlıyoruz. Yaklaşık 100 kat daha hassas ve özgül bir test ortaya çıkıyor. Şu an dünyada hâlihazırda kullanılan ve büyük çoğunluğu Çin’den gelen tanı kitlerinden farklı olarak üreteceğimiz kitler daha güvenilir bir metotdadır. Maliyetleri hususunda da birbirlerine yakın olacaklar ancak çok daha güvenilir bir test olarak ortaya çıktığında dünyanın tercih edeceği yeni yöntem bu olacaktır”

Türk bilim adamlarından mucize buluş! 15 dakikada sonuç veriyor!

6 AY İÇİNDE PİYASA SUNACAĞIZ

Ülkemizde yerli bir üretim olacağının altını çizen TÜRKLAB ARGE Koordinatörü Ilgın Öztürk, virüse karşı hızlı bir şekilde çalıştıklarını ve 6 ay içerisinde imonafiltrasyon temelli kasetlerinin sunulacağını ifade etti. Öztürk açıklamasında, “Korona virüs ile ilgili hızlı bir çalışma içerisine girdik ve TÜBİTAK tarafından da desteklendik. İmonafiltrasyon temelli kasetlerimizi de umarız 6 ay içerisinde piyasaya sunacağız. Öncelikle yurt içi pazara, ardından da tüm dünyaya bu testlerimizi tanıtmak istiyoruz. Bu testlerdeki en kısıtlayıcı etkenlerden bahsetmek istiyorum. Testlerimizde mümkün olduğunca yerli malına önem gösteriyoruz ancak testlerde kullanılan antikorlar ve antijenlerin yurt içinde üretilmesiyle birlikte ancak tamamen yerli ve milli testlere ulaşmayı hedefliyoruz. Antikor ve antijenler ne yazık ki sadece yurt dışında üretiliyor. Bu da kısıtlayıcı bir etken olmakta. Bu sebeple bu antikor ve antijenlerin ülkemizde üretilmesi gerekmektedir. Bu hususta da girişimlerimiz ve projelerimiz olacaktır” ifadesini kullandı.