Gündem

Türk bilim adamlarından sevindiren buluş: Koronavirüsü 15 saniyede yok ediyor!

Çalışmayı Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kuantum Optiği ve Elektroniği Teknolojileri Laboratuarı Sorumlusu Prof. Dr. Afif Sıddıki ve ekibi gerçekleştirdi. Prof Sıddıki ve ekibinin yapmış olduğu bu cihaz sayesinde koronavirüsle savaşmak mümkün hale geldi.

3 AYRI CİHAZ MEVCUT

Şu anda dünyanın hiçbir yerinde böyle bir cihaz olmadığını anlatan profesör, cihaza benzer sistemlerinin ABD havaalanı ve Çin metro hattında olduğunu açıkladı. 3 ayrı cihazla, virüsü 15 saniye içerisinde yok ettiklerini ifade eden doktor, cihazlar hakkında bir takım bilgiler verdi. Prof, Sıddıki, geliştirdikleri cihazlar hakkında şu açıklamaları yaptı:

“El cihazı; Bu cihaz, sağlık çalışanının kıyafetine yakın mesafeden (10-15 cm) yaklaşık 1-2 dakika uygulanması durumunda ortalama virüs yükünü yüzde 90 oranında azaltıyor. HIV virüsü için 15 cm ve 75 saniye, uçuk virüsü olarak da bilinen Herpes için üç saniye yeterli. Koronavirüs HIV’den daha küçük olduğu için süre, 75 saniyeden az hesaplandı. Bu cihazı günlük hayatta da kullanmak mümkün.

Dezenfeksiyon kapısı; Bu cihaz, yoğun bakımla karantina servislerinin girişlerine yerleştirilmek üzere tasarlandı. AVM girişlerinde bulunan X-Ray cihazları gibi çalışıyor ancak X-ışınları yerine UV ışınımları kullanılıyor. Herpes virüsünü 15 saniyede, HIV için ise 6 dakikada ortadan kaldırıyor. Koronavirüs için hesaplanan süre 15 saniyeden az. İnsanlar gibi eşyalar, cihazlar ve aletler de içinden geçebilir.

Dezenfeksiyon kabini; Bu prototip ise sadece hasta yatakları, solunum cihazları, kıyafetler, gözlükler, siperlikler gibi virüs bulaşmış büyük nesnelerin dezenfekte edilmesi için tasarlandı.”

Türk bilim adamlarından sevindiren buluş: Koronavirüsü 15 saniyede yok ediyor!

ÖLDÜRÜCÜ ETKİYİ KULLANDIK

Prof. Sıddıki cihazın çalışma şeklini şu şekilde anlattı:

“Temel prensipleri yaklaşık yüzyıldan beridir bilinen ultraviyole ışınlarının, mikrop, virüs, bakteri, mantar ve parazit üzerindeki öldürücü etkisini kullandık. Güneşten gelen ışığın içinde görebildiğimiz renklerin ötesinde, daha yüksek enerjili olan ultraviyole ışınımlar da bulunuyor. Bu ışınımın büyük bir bölümü atmosferimiz tarafından emilerek etkisiz hale geliyor ve yeryüzüne ulaşamıyor. Dolayısıyla yeryüzünde bulunan birçok canlı, buna virüsler de dâhil, bu ışınıma karşı korunaksız olarak evrimleşiyor. Bu mikroplar doğrudan ultraviyole ışınımına maruz bırakıldığında ise, özelliklerine göre süre bakımından farklılık göstermekle beraber, etkisiz hale geliyor”

Türk bilim adamlarından sevindiren buluş: Koronavirüsü 15 saniyede yok ediyor!

CİLDE ZARAR VERİYOR

Virüsü öldürürken kullanılan ultraviyole ışınlarının cilde ciddi zararlar verdiğini ve mutlaka doğrudan maruz kalınmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Sıddıki, “Unutulmamalıdır ki, insan hücreleri de mikroplar gibi zarar görür. UV ışınımlarının en zararlı etkilerinden biri de göz retinasıdır. Bu nedenle UV ışınımlarına da doğrudan maruz kalmamak şart. Bu cihazları kullanmak bu nedenle; özel donanım ve bilgi birikimini gerektiriyor” dedi.