Gündem

Türk Telekom'un yeni yönetim kurulu belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı , Türk Telekom’da yüzde 55 hissesi bulunan OTAŞ’ın Türk Telekom’a kredi veren bankalar tarafından oluşturulacak bir ortak girişim şirketine devredilmesini onaylamıştı…

OTAŞ’ın kreditör bankaları Türk Telekom’daki yüzde 55 hissenin devralınması kapsamında gerekli izinler için Türk Telekom’a bildirimde bulunmuştu.

Lübnanlı Hariri ailesine ait Saudi Oger’e bağlı olan Ojer Telekomunikasyon 2013 yılında Türk Telekom’da sahip olduğu yüzde 55 hisseyi teminat göstererek 4.75 milyar dolar tutarında kredi almış ancak kredinin taksitlerini geri ödeyememişti.

İki yıla yakın süren ve aralarında yüzde 55 hissenin satışı için görüşmelerin de yapıldığı süreç sonunda ise sonunda ise Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası Ojer Telekomunikasyon’a ait Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini devralmak için Rekabet Kurumu’na (RK) Temmuz başında başvurmuştu. 

Türk Telekom’un sahibi olan Lübnanlılar bankalara borçlarını ödemedikleri için şirketi bankalara bırakmak zorunda kalmışlar bu arada Türk Telekom’un içini görülmemiş bir soygunla boşaltmışlardı. Şimdi bu Lübnanlılar görevlerinden istifa etti.

Mohammed Hariri, Faisal Mohammed I Aldughaither ve Al-Hakam Marwan Moh’d Kanafani şirketteki tüm görevlerinden istifa etti.

Hariri’nin istifası üzerine boşalan üyeliğe, Hakan Aran, Cenk Serdar’ın yerine Muammer Cüneyt Sezgin, Al-Hakam Marwan Moh’d Kanafani’nin istifası üzerine boşalan üyeliğe, Eyüp Engin atandı.

Kur arttı, Türk Telekom 2.8 milyar TL zarar etti

Türk Telekom üçüncü çeyrekte TL’nin sert değer kaybı sonucu yükselen finansal giderler nedeniyle 2.8 milyar lira zarar ederken satış gelirlerini abone sayısındaki artıştan destek bularak yüzde 19.1 artırdı.

Şirket ikinci çeyrekte yine Türk lirasının sert değer kaybı nedeniyle 889 milyon lira zarar etmişti. Türk Telekom geçen yılın üçüncü çeyreğinde ise 293 milyon lira kâr açıklamıştı.

Türk Telekom 2018 Temmuz-Eylül dönemi bilançosuna göre satış gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.1 artırarak 5.4 milyar liraya yükseltti. Gelirlerdeki artışta abone sayısının her segmentte yükselmesi etkili oldu.

FAVÖK YÜZDE 34.3 ARTTI

Şirketin ağırlıklı olarak borçlardan kaynaklanan finansal giderlerini ve vergi kaynaklı bilanço kalemlerini dışarıda bıran ve operasyonel performansın bir göstergesi olan FAVÖK (faiz, amortisman, vergi öncesi kâr) ise geçen yıla göre yüzde 34.3, ikinci çeyreğe göre yüzde 15.2 artarak 2.3 milyar liraya yükseldi.

TL’nin ikinci ve üçüncü çeyrekte giderek hızlanan değer kayıplerı kur zararlarını ve dolayısıyla finansal giderlerin yükselmesine neden oldu. Finansal giderler geçen yıla göre yaklaşık 9 kat, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 137 artarak 5.1 milyar liraya yükseldi. Şirket kur riskinden korumak için hedge pozisyonlarını artırdığını belirtti.

Türk Telekom kur ve türev pozisyonların etkileri hariç tutulduğunda ise üçüncü çeyrekte 1 milyar lira net kâr elde ettiğini bildirdi.

Türk Telekom yıl sonu gelir ve FAVÖK hedeflerini ise yükseltti. Şirket UFRYK hariç konsolide gelir büyümesi hedefini yaklaşık yüzde 11’den yaklaşık yüzde 13’e yükseltti.

Şirket FAVÖK beklentisini 7.6-7.8 milyar aralığından 8-8.2 milyar TL aralığına, yatırım harcamaları beklentisini yaklaşık 4.1 milyar liradan sınırlı artışla yaklaşık 4.2 milyara çıkardı.