Gündem

TürkAkım hazır! Doğalgaz boru hattı operasyonu başladı!

Rus doğalgazını Karadeniz üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak “TürkAkım doğalgaz boru hattı” projesinde sona gelindi. Projenin resmi açılışı 8 Ocak’ta İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in katılacağı bir törenle yapılacak. O tören öncesi, Kıyıköy’deki alım terminalinin kapıları basın mensuplarına açıldı. Proje yetkilileri, “Boru hatları gazla dolduruldu, akışa hazır” bilgisini paylaştı.

Türkiye, geleceğe yön verecek enerji sektörüne büyük adım attı. Dünya devi projeleri arka arkaya hayata geçiren Türkiye; Avrupa’nın enerji arz güvenliğinde merkez olan TANAP projesini bitirdikten sonra; yakın zamanda TürkAkım’da da gaz akışını başlatacak.Projede başlayacak gaz akışıyla Türkiye; Güney ve GüneyDoğu Avrupa için enerji köprüsü haline gelip, bölgesel enerji piyasasındaki stratejik konumunu güçlendirecek. Ayrıca Türkiye, kendi enerji arz güvenliğini güçlendirirken, Avrupa’ya transit geçişten ücret de alabilecek.

TürkAkım hazır! Doğalgaz boru hattı operasyonu başladı!

Putin de geliyor
TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı projesinin daha önce Rusya’dan çıkış noktası Anapa’yı ziyaret eden Milliyet, dün de yapımı tamamlanan Türkiye’de alım noktası olan Kıyıköy’deki Türkiye Alım Terminali’ni gezdi.Yıllık toplam taşıma kapasitesi 31.5 milyar metreküp olan TürkAkım projesi 2 açık deniz boru hattından oluşurken, her hat 930 kilometre uzunluğunda. Projenin hem açık deniz, hem de kıyı ve kara kesimlerinin döşemesi daha önce tamamlanmış, Türkiye’de ulaştığı terminalin de bitirilmesiyle bütün olarak hazır duruma gelirken; ilk hat Türkiye’ye gaz akışını sağlayacak konuma geldi. İkinci hat da tamamlanırken, Bulgaristan sınırına kadar götürüldü.

‘%25’e denk’
Projenin sağlayacağı 31.5 milyar metreküp gazın 15 milyon hanenin yıllık ihtiyacını karşılamaya denk geldiğini belirtirken, Türkiye’ye iletilecek hattın 7.5 milyon haneye yetebilirken; doğal gaz tüketiminin yüzde 25’ine denk geldiğini söyledi. Aslı Esen, “Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan yaptırımların projeyi etkilemesini beklemiyoruz. Bu konuda bir endişemiz yok” dedi.

TürkAkım hazır! Doğalgaz boru hattı operasyonu başladı!

Sürekli denetlenecek

Boru hatları en az 50 yıl faaliyet gösterecek şekilde inşa edildi. Boru hattı Türkiye kıyısına Kıyıköy Alım Terminali’nde çıkıyor. Buradan sonra BOTAŞ tarafından inşa edilen birinci kara hattı doğalgazı Türkiye’nin iletim şebekesiyle buluşturacak.
Gazprom-BOTAŞ ortaklığınca yapılan ikinci kara hattı ise, doğalgazı Avrupa’ya sevkiyatı için Türkiye sınırına taşıyacak.
TürkAkım sistemine doğalgaz tedariki, Rusya’da Gazprom tarafından işletilen Russkaya Kompresör İstasyonu’ndan sağlanıyor. TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın deniz kesimi tasarımını ve inşaatını gerçekleştiren South Stream Transport B.V. şirketi, projenin işletim aşamasında da operatör olarak görev yapacak.TürkAkım’la Karadeniz’in altından taşınan doğalgaz, uzmanlarca sürekli izlenecek.