Gündem

Türkiye İle Rusya Arasında S- 400 Anlaşması Yapılabilir

Rusya kaynaklı gelen bilgilere göre; Türkiye ile Rusya arasında yeni bir anlaşma yapılacağı ifade ediliyor. Söz konusu anlaşmanın S- 400 anlaşması olabileceği konuşulurken bu alanda 2. bir anlaşmanın imzalanmasının an meselesi olduğu iddia ediliyor. 

Rusya ajanlarının demeçlerine göre, Türkiye’ye Rusya tarafından 2020 yılının ortalarında tamamlanmasıyla teslim edilecek S- 400 bataryalarından sonra taraftar aynı savunma sistemiyle alakalı olarak 2. bir anlaşma yapacak. 

2020’de imzalanması planlandığı belirtilen yeni anlaşmanın ikinci S- 400 füzesi bataryalarının teslimatlarının 2021’de tamamlanacağı ifade ediliyor. S- 400 füzelerinin ikinci bir partisinin teslimatına yönelik olarak anlaşmaların içeriğinin birincisine benzeyeceği ifade edilirken yeni anlaşmayla beraber S- 400 sisteminin üretimlerinin kısmi olarak yerelleştirilmesi söz konusu olabileceği belirtiliyor. Bununla beraber Türk şirketlerinin Rusya’nın verecekleri lisanslarla beraber S- 400 sistemlerinin bazı parçlarını üretebileceği ve bu alanda kullanabileceği ifade ediliyor. Ancak bu konuda Türk şirketlerine üretme izni verilmeyeceği iddia edilirken kritik dönem içerisinde bunun mümkün olmayacağı ifade edildi.

ROSOBORONEXPORT SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Rusya’nın Ankara ile irtibat halinde olduğu S-400’ler konusunda teknolojik işbirliği yapılacağı belirtiliyor. Diğer yandan Rusya’dan gelen detaylara göre 4 adet S-400 bataryası için Rusya’ya 2. 5 milyar ödeme yapıldığı ifade edilmişti. Bu miktarların Rusya’dan krediler sayesinde ödendiği belirtilmişti. Rus silah ihracatçısı Rosoboronexport ise bu konuda sessizliğini korumaya devam ediyor. 

Dünya genelinde kullanılan en iyi hava savunma sistemlerinden olan S- 400 hem kruz ve hem de balistik füzeleri imha edebilecek güçte olduğu görülüyor. 

Kamupersoneli.net I ANKARA