Gündem

Türkiye'nin En Acı 45 Saniyesi

Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de meydana gelen ve 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki depremde 17 bin 480 kişi yaşamını yitirdi, 43 bin 953 kişi yaralandı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve “asrın felaketi” olarak tanımlanan Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova ile civar il ve ilçelerde yıkıma yol açtı. 

TBMM Deprem Ri̇ski̇ni̇n Araştırılarak Deprem Yöneti̇mi̇nde Alınması Gereken Önlemleri̇n Beli̇rlenmesi̇ Amacıyla Kurulan Mecli̇s Araştırması Komi̇syonunun Temmuz 2010 tarihli raporuna göre, depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı.

Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremde, 16 milyona yakın insan değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi.

En fazla ekonomik kayıp yaratan 6. deprem

Uluslararası Afet Veri Tabanı EM-DAT sitesinde yer alan bilgiye göre, 17 Ağustos, dünyada 1900-2009 yılları arasında meydana gelen depremler arasında 20 milyar dolar ile en fazla ekonomik kayıp yaratan 6. büyük deprem olarak belirlendi.

Bakanlıklarla TOKİ ve diğer kurumların iş birliğinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla depremin yaraları büyük oranda sarıldı.

Marmara depreminde yıkımın yaşandığı kentlerde, TOKİ, belediye ve özel sektör tarafından deprem yönetmeliğine uygun binlerce yeni konut inşa edildi. Başta okullar ve hastaneler gibi kamu binaları olmak üzere hafif hasarlı binalar depreme karşı güçlendirildi.

Bazı illerde depremzedeler, kalıcı konutların yapım sürecinde kurulan prefabrike evlerde hayatını sürdürdü.

Gölcük yaralarını sardı

Binlerce insanın yaşamını yitirdiği, ev ve iş yerinin yıkıldığı 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin merkez üssü Gölcük, 17 yılın ardından facianın acı izlerinden uzak bir görüntü ortaya koyuyor. 

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremde ilçedeki 13 bin 442 bina ile 2 bin 500 iş yerinin yıkıldığını söyledi.

Depremde, ilçede yaklaşık 6 bin kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Ellibeş, acıların hala taze olduğunu ve geride kalanların rehabilitasyon sürecinin devam ettiğini bildirdi.

Ellibeş, depremin enkazından Gölcük’ün filiz gibi doğduğunu anlatarak, günlük yaşamın ilçede aksamadan sürdüğünü, önemli bir eksikliklerinin bulunmadığını belirtti.

Sakarya depremin izlerini sildi, cazibe merkezi oldu

Deprem sonrası başlatılan çalışmalarla ayağa kalkan Sakarya, yeniden cazibe merkezi kentlerden biri haline geldi. 

Depremde büyük yıkımın yaşandığı kentlerden biri olan Sakarya’da felaketin ardından başlatılan çalışmalar kapsamında Camili ve Karaman mahallelerinde yeni yerleşim bölgeleri oluşturuldu. Deprem yönetmeliğine uygun yaklaşık 8 bine yakın kalıcı konutun yer aldığı bölge, Yenikent Park, Yenikent Kültür Merkezi ve Korucuk Park gibi sosyal donatılarla adeta cazibe merkezine dönüştürüldü.

Sakarya Valiliği, adliye ve diğer resmi kurumların da hizmet verdiği yeni yerleşim bölgesi, vatandaşlardan ilgi gören, güvenli bir yaşam alanı oldu. 

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya’nın birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu, aralıklarla da olsa her 30 yılda bir depremle karşılaştığını söyledi. 

Toçoğlu, 17 yıl önce kentin “asrın depremi”nde çok büyük hasar gördüğünü, adeta yerle bir olduğunu ifade ederek, “Ancak 2000 yılı itibarıyla Sakarya’mız bu felaketten sonra kendisini çok kısa süre içerisinde toparlayan ve depreme hazırlık anlamında önemli çalışmalar yapan bir ilimiz. Türkiye’de ilk kez kat sınırlamasının yapıldığı tek ve öncü iliz. Yatay büyümenin uygulandığı ve kat sınırlamasının olduğu bir ildir Sakarya’mız. Sakarya, şu anda 3 kat sınırlamasıyla sağlam binalarıyla depreme en hazırlıklı illerimizden birisi olma yolunda önemli adımlar attı.” diye konuştu.

Kamupersoneli.net | AA