Gündem

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi açılıyor! 7/24 hizmet verecek

125 bin metrekareye sahip ‘Millet Kütüphanesi’ 5 bin kişilik kapasitesiyle Perşembe günü açılış yapacak. Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esintiler taşıyan Cumhurbaşkanlığı Milet Kütüphanesi 7 gün 24 saat hizmet verecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülük ettiği kütüphanenin inşa çalışmaları öncesinde Türkiye’nin önde gelen kültür insanları, sahaflar, kütüphane yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, dezavantajlı gruplar ve aileleriyle çalıştaylar yapıldı. Millet Kütüphanesi’nin hem koleksiyon hem de hizmetleri açısından dünyanın sayılı kütüphaneleri arasına girmesi bekleniyor.

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi açılıyor! 7/24 hizmet verecek

İÇİNDE NELER OLACAK?

Kütüphanede 4 milyon basılı, 120 milyonun üzerinde elektronik yayın ile 550 bin e-kitap ve nadir eser bulunuyor. 24 saat açık olacak kütüphaneye e-Devlet üzerinden kayıt olunabilecek, çipli kimlikle giriş yapılabilecek

MİLLET KÜTÜPHANESİ’NE NASIL GİRİLECEK?

Kütüphaneyi kullanmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, e-Devlet üzerinden üye olabilecek, yeni kimlik kartlarıyla giriş yapabilecek. Eski kimlik sahipleri ise kütüphaneye, kapıda alacakları geçici kart ile girebilecek. Yabancı uyruklular ise pasaportları karşılığında verilecek geçici giriş kartlarıyla kütüphane hizmetlerinden faydalanabilecek.

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi açılıyor! 7/24 hizmet verecek

TÜM YAYINLANDAN BİRER KOPYA

Türkiye’de ve bazı durumlarda yurt dışında yayımlanmış her türlü kitap, dergi, gazete gibi yayımların belirli sayıda nüshasının saklandığı Derleme Kütüphane statüsüne 3 Haziran 2017’de kavuşan kütüphaneye, bu kararın ardından Türkiye’de yayımlanan tüm yayınlardan birer kopya gelmeye başladı.

201 KİLOMETRE RAF

Basılı kaynakların yanı sıra elektronik kaynak aboneliklerine de başlanan kütüphanede, 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde basılı kitap ile 120 milyon makale ve rapor, uzunluğu 201 kilometreyi bulanan raflarda yer alıyor.

ELEKTRONİK YAYINLAR 

TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından üniversite ve araştırma kütüphanelerine sağlanan EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisans) üyesi olan kütüphanede, bu kapsamda yer alan veri tabanları ve elektronik yayınlar da kullanıma açılacak.

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi açılıyor! 7/24 hizmet verecek

ÇOCUK BÖLÜMÜ DE VAR

Kütüphanede 5-10 yaş arası kullanıcılar için Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, 10-15 yaş arası kullanıcılar için Gençlik Kütüphanesi ile Ses ve Görüntü Kütüphanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Araştırma Kütüphanesi, Cihannüma Salonu, Süreli Yayınlar Salonu, Selçuklu Müze ve Sergi Salonu, Anadolu Salonu, Divan Salonu, Mücellithane, Kitap Şifahanesi ve davet kabul alanları, 500 kişilik konferans salonu, teknoloji sınıfları, mesleki eğitim sınıfları, özel grup çalışma ve film izleme alanları, yemek salonları, seminer salonları, mescit, personel çalışma alanları ve dinlenme alanları yer alıyor.

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi açılıyor! 7/24 hizmet verecek

GENİŞ KOLEKSİYON

Koleksiyon sağlamada ve geliştirmede, bağış ve derleme yayınların yanı sıra, Türkiye’de yayımlanan kitap, DVD, CD ve diğer yayınların büyük bir kısmının satın alındığı kütüphanede, Türkiye ve yurt dışında yayımlanan, baskısı bulunan kitapların önemli bir kısmı satın alınarak koleksiyona kazandırıldı.

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi açılıyor! 7/24 hizmet verecek