Gündem

Türkiye’de Coronavirüs vaka sayısı tablosu açıklandı!

Sağlık Bakanlığı tarafından, Türkiye’de ki günlük Coronavirüs vaka sayısını ve virüs salgını hakkında son durumları özetleyen resmi bir internet sayfası açıldı. https://covid19.saglik.gov.tr/ adresinde, Türkiye’de günlük olarak yapılan Corona testi, Coronavirüs yüzünden ölenlerin sayısı, günlük vaka sayısı, yoğun bakımda olan hasta sayısı ve solunum cihazına bağlı tedavi gören hasta sayısını gösteren Koronavirüs tablosu hakkında bilgiler veriliyor.

TOPLAM VAKA SAYISI

05 Nisan 2020 tarihi itibari ile Türkiye’de bugün,20.065 kişiye test yapıldı. Bu yapılan testlerde 3.135 kişide Coronavirüs tespit edildi. Türkiye’de toplam Coronavirüs vaka sayısı 27.069’a ulaştı.

BUGÜN ÖLENLERİN SAYISI

Bugün Corona yüzünden ölenlerin sayısı 73 olarak açıklanırken, Türkiye’de Coronavirüs yüzünden hayatını kaybedenlerin 574’e yükseldiği bildirildi.

YENİ CORONAVİRÜS HASTALIĞI (COVID-19)

Coronavirusler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.

OLASI VAKA TANIMI İÇİN

Ateş veya akut solunum yolu hastalığı belirti ve bulgularından en az biri (öksürük ve solunum sıkıntısı),

Klinik tablonun başka bir neden/hastalık ile açıklanamaması

Semptomların başlamasından önceki 14 gün içerisinde kendisi veya yakınının yurt dışında bulunma öyküsü

Ateş veya akut solunum yolu hastalığı belirti ve bulgularından en az biri (öksürük ve solunum sıkıntısı),

Semptomların başlamasından önceki 14 gün içerisinde doğrulanmış COVID-19 vakası ile yakın temas eden

Ateş ve ağır akut solunum yolu enfeksiyonu belirti ve bulgularından en az biri (öksürük ve solunum sıkıntısı) ve Hastanede yatış gerekliliği varlığı (SARI) ve Klinik tablonun başka bir neden/hastalık ile açıklanamaması

SARI (Severe Acute Respiratory Infections-Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları) son 14 gün içinde gelişen akut solunum yolu enfeksiyonu olan bir hastada, ateş, öksürük ve dispne, takipne, hipoksemi, hipotansiyon, akciğer görüntülemesinde yaygın radyolojik bulgu ve bilinç değişikliği nedeniyle hastaneye yatış gerekliliği

Ani başlangıçlı ateş ile birlikte öksürük veya nefes darlığı olması ve burun akıntısı olmaması

KESİN VAKA

Olası vaka tanımına uyan olgulardan moleküler yöntemlerle SARS-CoV-2 saptanan olgular.

Olası/Kesin COVID-19 vakalarının yönetimi Vaka Takip Algoritması’na göre yapılır.

Olası vaka tanımına uygun hastada alınan numunelerde mevsimsel solunum yolu virüsü saptanması ya da bakteriyolojik etken saptanması, SARS-CoV-2 varlığını ekarte ettirmez.