Gündem

Türkiye’de korona vaka sayısı artmaya devam ediyor! 14 Haziran vaka sayısı açıklandı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Haziran 2020 vaka tablosunu açıkladı. Son 3 günde büyük artış görülen vaka tablosuna veriler şöyle;

VAKA SAYISINDA YÜKSELİŞ

Yayımlanan son tabloya göre, 45 bin 176 test yapılırken, bin 562 yeni vaka tespit edildi. Corona nedeniyle bugün 15 kişi hayatını kaybetti. Böylece Türkiye’deki toplam vaka sayısı 178 bin 239, toplam vefat sayısı da 4 bin 807’ye ulaştı.

Türkiye’de korona vaka sayısı artmaya devam ediyor! 14 Haziran vaka sayısı açıklandı!

Vaka tablosu hakkında Twitter hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca ‘’ İyileşen hasta sayımız yeni vaka sayısının altına düştü. Yoğun bakıma ve solunum cihazına ihtiyaç artıyor: Hedeften uzaklaşıyoruz. En zayıf noktamız, TEDBİRSİZ iyimserlik. TEDBİRLİ İYİMSER olalım. Kontrollü Sosyal Hayat dönemine yarın tam olarak geçelim’’ ifadelerini kullandı.

Vaka sayısında ki bu denli artışların, vaktinden önce açıklanan normalleşme süreci olduğu gösterildi. Önümüzde ki günlerde vaka sayısının daha da yükseleceğini belirtilen İstinye Üniversitesi Göğüs Cerrahi Ana Bilim Dalları Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk şu açıklamalarda bulundu;

SALI-ÇARŞAMBA’YA DİKKAT

‘’Son günlerde ki binli rakamları, 1 Haziran’dan itibaren kaldırılan tedbirlerin yansımalarını görüyoruz. Asıl daha da riskli olan, geçtiğimiz hafta sonu 65 yaş üstü ve 18 yaş altı sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı. Bununda yansımasını Salı-Çarşamba günü göreceğiz. Onlar beni daha da endişeleniyor. Önümüzdeki günlerde vaka sayısında daha büyük artışlar göreceğiz.

ALARM ZİLİ ÇALIYOR

Beni endişelendiren vaka sayısında ki artış değil. Asıl beni endişelendiren konu, yapılan test sayısına göre tespit edilen yeni vaka oranı, aktif vakaların oranı, yani şuanda ki aktif vaka sayısı oranımızda ki orantısal artış beni endişelendiriyor. Yine yoğun bakıma alınan hasta sayısı ile entübe edilen hasta sayısında ki artışları hep birlikte değerlendirdiğimizde gerçekten bir alarm zili çalındığını, daha sıkı tedbirlerin alınması gerektiğini görüyoruz. Tedbirlerin çok erken gevşetildiğini görüyoruz.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Anlaşılan, herhalde şöyle bir algı oluştu! Kısıtlamaların kaldırılması ile vatandaşlar her şeyin yoluna girdiğini, zaten bir gurup insan ‘’bize bir şey olmaz’’ diyordu, bunlar maalesef iyice tedbirleri ve kurallara uymamaya başladılar. Bazı insanlarda corona görülmesine rağmen her hangi bir belirti göstermemiş olabilir. Corona olduğunun farkına varamayan bu insanlarda daha rahat hareket ettiğinden dolayı temas ettiği kişilere bulaştırmış olabilir. Biz bunu sanırım iyi anlatamamışız. Dolayısı ile bazı kısıtlamaların önümüzde ki günlerde tekrar zorunlu olma durumu gözüküyor. Salı ve Çarşamba günü açıklanacak Corona vaka sayısını takip edelim. Kısıtlamaların gelip gelmeyeceğini bugünlerde açıklanacak vaka sayısı belirleyecek.