Gündem

Türkiye'yi Uluslararası Temsil Edecek Bir Proje

Ayasofya’nın Derinlikleri Adlı Belgesiyle Göksel Gülensoy
Göksel Gülensoy Ayasofya’nın Derinlikleri isimli  belgeseli Dan Brown ‘ın en son yazdığı romanı Cehennem ‘in içeriği oldu. Yapılan belgesel görüntüleri Cehennem isimli romanın sinema yapıtında bulunacak.
 
Ayasofya’nın Derinlikleri’ ni kendi olanaklarıyla çeken ve şimdilerde ülkemizde seyirciyle karşılaştırmanın savaşını veren Göksel Gülensoy, ilk bölümünden kazanacağı miktar ile belgeselin devamını çekmeyi istiyor. Kültür Bakanlığı’ndan ne de sanata sponsorluk eden büyük şirketlerden hiçbir destek alamayan Göksel Gülensoy belgeselini çekmek için ilk adımı  Kültür Bakanlığından izin alarak 1998 de il adımlarını attı. Doç. Dr. İhsan Tunay dan püf noktaları alan Göksel Gülensoy ilk defa böyle bir konu için adım attı.

1998 yılından 2002 yılına kadar ekibiyle beraber 3 kez dalış yaptı. Daha sonra yurt dışına gitti ve geri dönüş yaptığında 2012–2013 yılı dalışlarını yaparak tamamladı.2014 yılında Dan Brown Cehennem isimli romanında Göksel Gülensoy ve projesine yer vererek referans olarak gösterdi.

İstanbul’un altında bir İstanbul Topkapı Sarayı’na, Tekfur Sarayı’na uzanan tüneller olduğu hakkında ki düşüncelerini Göksek Gülensoy şu şekilde ifade etti: “İstanbul aslında tepelere kurulu bir sualtı şehri. Bu tünellerin su yolları olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Bir efsaneye göre Kral Jüstinyanus Ayasofya, Büyük Saray ve Hipodrom arasında geziyor. Bir bakıyorsunuz Ayasofya’da bir bakıyorsunuz Hipodrom’da locada ve efsaneye göre halk arasında dolaşmayan bir kral. Bu mekanlar arasında dolaşabilmesinin tek yolu da bu tünelleri kullanması. Jüstinyanus’un yolu imparator yolu diye geçiyor. Bunun ufak tefek kalıntılarını bulduk. Büyük Saray’ın alt kalıntılarına da bu yolda rastlandı. 12 metrede çalışırken hep odalara rastlıyorum. Şehrin içerisinde ayrı bir şehir var.” Dedi .

İnsanların en ilgisini çeken şeylerden biri de tarihi yarımadanın altında hazineler olduğu söylencesi diyerek düşünceleri diyerek konu hakkında diğer düşüncelerine de yer verdi.