Gündem

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Müjdeyi Verdi! Demiryolu Projelerinde Son Aşamalar

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çankaya Köşkü’nde, basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek verilen akşam yemeğine eşlik etti. Bakan Arslan ayrıca yemekte demiryolu projelerine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı inşaatında yaklaşık 2 aylık ufak bir mesafe kaldığını ifade ederken Türkiye’nin belirtilen sınırlarda çok ciddi bir iş yüküne sahip olduğuna değinen Bakan Arslan, diğer ülkelerde buna göre pozisyon alacaklarını belirtti.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) düzenlediği bir programa katılım gösteren Bakan Arslan, kamu ihale süreçlerine ilişkin kullandığı bir ifadenin eleştirildiğini dile getiren Arslan, Bakü-Tiflis-Kars projesinin yapımında gözlemlenen sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Söz konusu yapılması planlanan bu projenin, ikmal ihalesinin yapılmasının ardından ihale süreçlerinin, itirazlardan dolayı 1 yıl sürdüğünü ifade eden Bakan Arslan, açılan davalar sebebiyle projenin 3 yılı aşkın olan bir süre kadar uzadığını belirtti. İhaleyi kazanan firmanın olağanüstü bir çaba sergilediğin ve hummalı çalıştığını ayrıca 2 ay sonra projenin tamamlanacağını belirten Arslan, projenin “orta koridor” hattının önemli bir halkası olduğunu belirtti.

SINIRLARI AŞACAK PROJE

Projenin detaylarıyla alakalı olarak detaylar veren Bakan Arslan, Bakü’ye kadar olan hattın tek hat olarak gideceğini, Bakü’den sonra hem Kazakistan hem de Türkmenistan olmak üzere iki hatta ayrılacağını oradan Çin’e kadar ulaşacağını belirtti.  Kazakistan’ın tren hattına yılda 10 milyon ton yük vereceğini açıkladığını aktaran Arslan, Çin’in denizaşırı ülkelere gönderilen tüm yükün 240 milyon ton konteyner olduğunu ve sadece yüzde 10’nun alınması halinde bunun 24 milyon ton konteyner yük anlamına geldiğini belirtti. Diğer ülkelerinde bu sebeplere göre pozisyon olarak yeni hatlar yaptıklarını kaydeden Arslan, yapılacak bu projeyle alakalı olarak 45-62 gün olan sürenin 12-15 gün olacağını belirtti.

Kamupersoneli.net | ANKARA