Gündem

Ünlü ekonomi profesörü Türkiye’den dünyaya uyarı yaptı

Sürdürülebilir Kalkınmanın Geleceği isimli toplantıda açıklama yapan Dünyaca ünlü ekonomi profesörü Jeffrey D. Sachs, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

DÜNYAYA UYARI YAPTI

Sachs, “Eğer şu anda var olan durum kontrol altına alınmazsa yakın gelecekte daha büyük felaketlerin yaşanacak.  Eğer bizler ekonomiden kaynaklanan büyük hasara gözümüzü açamazsak iklim değişikliği, hava kirliliği ve diğer bütün canlıların yok edilmesi gibi pek çok konuya dikkat etmezsek durum daha kötüye gidecek. Birlikte çalıştığım bilim insanları bana felaketlere ne kadar yakın olduğumuzu anlatıyor. Antarktika ve Grönland birbirlerinden ayrışmaya başladı. Buzullar eriyor. Çok ufak bir fark kaldı, devamında deniz seviyesinde ciddi yükselmelere şahit olacağız” dedi.

Sachs şu şekilde konuştu:

Sürdürülebilir kalkınma dediğimiz zaman kendi gerçekliğimizi unutmamız gerekiyor. Yeni bir çeşit ekonomi üretmemiz ve yeni bir politika anlayışına sahip olmamız lazım. Ki bu sadece parayla, ülkelerin zenginleriyle olmamalı, bütüncül olmalı. Eşitlik, koruma, adalet ve özellikle de geleceği düşünmek gibi konularda adımlar atılmalı.

Bizler bu problemleri gerçekten çözebiliriz. Aç gözlülük yapmadan, paramızı arttırmanın peşinde koşmadan bunu başarabiliriz. Bu çok kolay bir şekilde çözülebilir ve sonuçta bu problemlerin çözümleri varsa neden uygulamayalım?