Gündem

Vaka sayılarındaki azalma durdu! Nedeni belli oldu!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yapmış olduğu açıklamasında önemli noktalara değindi. Ceyhan, vakaların azalmasının bir noktada durduğunu açıkladı. Buna sebep olan durumun, süper bulaştırıcılar olduğunu açıklayan uzman doktor, konuyla ilgili önemli bilgilendirmeler yaptı.

BELLİ BİR SAYI ALTINA İNMEMİZİ ÖNLÜYOR

Ceyhan, süper bulaştırıcıların, belli bir sayı altına inilmesini önlediğini belirterek, “Bazı yanlış öngörüler vardı. Bunlardan bir tanesi belirtisiz vakaların bulaşı ne oranda devam ettireceği tahmin edilemedi. Ben hep ’10 katı’ diyordum, böyle belirtisi olmayan vaka var. Bu fazla bulunuyordu, önemsenmiyordu. Ama gördük ki siz vakaları izole edip onların temaslılarını da bulup izole ettiğinizde de bu belirtisiz kişiler bulaştırmaya devam ettiriyor. Belli bir sayının altına inmenizi önlüyor” ifadesin kaydetti.

HER ÜLKE TAKILDI

Dünyada görülen bu salgında, her ülkenin belli bir vaka seviyesinde takıldığını, Türkiye’nin 1000’li rakamlarda durduğunu belirten Ceyhan, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Bundan hem vatandaşlar hem de hükümetler etkilendi. Yazın normalleşeceğini düşündüler. Öngörülemeyen bir şey vardı; pandeminin mevsimi olmaz. Çünkü bir insandan çıkıp saniyeler içinde başka bir insana bulaşıyor virüs. Bu da yazın başlarında hemen hemen dünyadaki bütün ülkelerin normalleşme çabalarına yansıdı. Bir taraftan da ekonomik güçlükler ülkeleri, tedbirleri hızla kaldırmaya yönlendirdi. Gördük ki her ülke bir yerlerde takıldı. Kimi 300-400’lerde takıldı, kimi bizim gibi 1000’ler civarında takıldı. Şimdi ondan aşağı indiremiyoruz”

Vaka sayılarındaki azalma durdu! Nedeni belli oldu!

RİSKLİ MESLEKLER

Süper bulaştırıcıların vakaların düşmesini engellediğini belirterek, bu kişilerin kim olduklarını bilmediklerini belirten uzman doktor, bu gruptaki riskli meslekleri saydı:

“Siz vakaları azaltıyorsunuz, bir noktada duruyor. Orada işte süper bulaştırıcılar büyük rol oynuyor. Tabi süper bulaştırıcının kim olduğunu bilemiyoruz; ama bunların olabileceği ve riski artırabileceği meslekler var. Sağlık personeli, gişe ve danışman memurları, kasiyerler, kuaför, berberler, uçaklardaki kabin memurları, şoförler gibi. Bunları tarayarak, bu kişileri mümkün olduğu kadar yakalamaya çalışılmalı. Yüzde 50 yakalarsanız yüzde 50 etki eder. Çok az bir kısmı süper bulaştırıcı. Bazı özellikleri var; bir seferde ağızlarından, burunlarından çok fazla virüs çıkarıyorlar. Öksürükte, hapşırıkta o damlacıkları çok daha uzun mesafeye gönderebiliyorlar. Virüsü çok daha uzun süre yayabiliyorlar. Normal bir kişi 2 hafta yayıyorsa bunlar daha uzun süre yayıyorlar. Bunlar belli meslekler içinde olduğu zaman risk oluşturduğunu bildiğimiz için o meslekleri tarayarak pozitif olanları izole edebiliriz”