Gündem

Veli Ağbaba, donarak ölen göçmenleri sordu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle verilen soru önergesinde: “Göçmenlerin Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderilme aşamalarında yaşadığı ileri sürülen hak ihlalleri konusunda; Türk Makamlarımız tarafından, BM başta olmak üzere ilgili Uluslararası Kuruluşlara çağrı ve bilgilendirme yapılmış mıdır? Yunanistan ta rafından geri gönderilen göçmenlerden Türkiye’nin gözetimine girdikten sonra hayatını kaybedenler varsa; bu duruma yolaçan kurum ve kişiler hakkında hangi yasal işlemler yapılmıştır? ” denilmiştir.
Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba’nın TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle:
 

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
 

Veli AĞBABA
Malatya Milletvekili

Geçtiğimiz günlerde Edirne’nin Yunanistan sınırındaki Meriç ilçesinde 5 günde 4 göçmenin donarak yaşamını yitirmesiyle ilgili basına yansıyan haberlerde; Yunanistan’ın, ülkeye geçen sığınmacıların giysilerini soyarak “geri püskürtme” yöntemiyle Türkiye’ye yolladığı ve göçmenlerin bu nedenle donarak yaşamını yitirdiği iddiaları yer almıştır. Ayrıca göçmenlerin dayak ve şiddete maruz kaldığı da iddialar arasındadır. İddialarla ilgili bugüne kadar yetkili Makamlar tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Bu çerçeveden hareketle;

1.   Türkiye, Yunanistan’dan geri gönderilen göçmenler hakkında Yunan Makamlarıyla herhangi bir temasta bulunmuş mudur?
2.   Yunanistan tarafından geri gönderilen göçmenler, Türkiye’de hangi makamlar tarafından teslim alınmıştır?
3.   Yunan makamlarının insan haklarına aykırı bir şekilde geri gönderdiği göçmenler var mıdır?
4.   Yunanistan tarafından insan haklarına aykırı olarak geri gönderilen göçmenler varsa bunlar hakkında yetkili makamlarımız yunan makamlarına karşı herhangi bir işlem yapmış mıdır?
5.   Jandarma tarafından Edirne Göç idaresine teslim edilen Afgan göçmenlerden yaşamını kaybedenler olmuş mudur?
6.   Yunanistan tarafından geri gönderilen göçmenlerden Türkiye’nin gözetimine girdikten sonra hayatını kaybedenler varsa; bu duruma yolaçan kurum ve kişiler hakkında hangi yasal işlemler yapılmıştır?
7.   Göçmenlerin Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderilme aşamalarında yaşadığı ileri sürülen hak ihlalleri konusunda; Türk Makamlarımız tarafından, BM başta olmak üzere ilgili Uluslararası Kuruluşlara çağrı ve bilgilendirme yapılmış mıdır?”