Gündem

Veli Ağbaba: Şeker Özelleştirmesinde skandallar bitmiyor

Geçtiğimiz nisan ve mayıs aylarında ihalesi yapılan ancak bir türlü devralınmayan Ilgın, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarının satışı yılan hikayesine döndü. ÖİB, 3 fabrikanın devri için ihaleyi kazanan şirketlere devir için 25 Aralık 2019’a kadar süre vermişti. Ancak 25 Aralık geçmesine rağmen 3 fabrika için de gerekli ödemenin ÖİB’in hesaplarına yatırılmadığı bildirildi. Özelleştirme sürecinde 45 gün boyunca 20 milletvekiliyle tüm fabrikaları gezerek satışların iptali için mücadele veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, konuyla ilgili bir değerlendirme yaptı.
 

ŞEKER VATANDIR VATAN SATILMAZ

Şeker Fabrikaları satışının başından sonuna skandallarla olduğunu kaydeden Veli Ağbaba, “Vatanı vatan yapan Rize’nin çayı, Zonguldak’ın kömürüdür. Karadeniz’in fındığı, Adıyaman’ın tütünü, Malatya’nın kayısısıdır. Vatanı vatan yapan şeker fabrikalarında çalışıp , kendi alın terine, emeğine sahip çıkan emekçilerdir.Biz, yerli ve milli üretimin kalan tek fabrikaları olan şeker fabrikalarının satışının yanlış olacağını dile getirdik. Gittiğimiz tüm fabrikalarda ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz’ diye haykırdık. Ancak, uluslar arası tekellerin sözünden çıkamayan AKP ve ÖİB, binlerce kişinin ekmek kapısına kilit vurmayı tercih etti.” ifadelerini kullandı.
 

ÖİB HUKUKU AYAKLAR ALTINA ALDI

Özelleştirme ihalesi yapılan Ilgın, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarını alan şirketlerin kendilerine verilen süre içerisinde fabrikaları devralmadığını belirten Ağbaba; “Normal şartlar altında ÖİB devir alınmayan bu fabrikaları ihalede 2’nci en yüksek teklifi veren şirketlere vermek zorundaydı. Babanın oğluna yapmayacağı iyiliği Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bu firmalara yaptı. ÖİB hukuku ayaklar altına alarak firmalara devir için ek süre verdi. Bugüne kadar defalarca uzatılan ek sürelerden sonuncusu 25 Aralıkta sona erdi. Bu tarihte de ödemeler yapılmadığına göre bakalım ÖİB bu kez nasıl bir formül bulacak?” Dedi.
 

AÇIK BİR ŞEKİLDE HİLELİ SATIŞ

Doğuş Yiyecek İçecek’in 5 aydır devralmadığı Bor Şeker Fabrikası’nı devralır almaz ertesi gün inşaat işi ile uğraşan ve AKP’li Şaban Dişli’nin akrabalarının sahibi olduğu DSL İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye devrettiğini hatırlatan Ağbaba,  “ÖİB tarafından bugüne kadar yapılan işlemler açık bir şekilde hileli satıştır. Özelleştirme İdaresi de bu hileli satışlara göz yummuştur. Açıkça hukuka, kamu yararına aykırı işlem yapmıştır. Kamu adına, kamu yararına kullanılması gereken yetkinin, bir kaç kişi lehine ve usulsüz bir şekilde kullanılarak, birilerine maddi çıkar sağlanmıştır” dedi.
 

İHALELER İPTAL EDİLMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba; “Bugüne kadar devredilmeyen fabrikalar için, ihalelerin iptal edilmesi gerekirken, usulsüz bir şekilde süre verilmesi ve kamuoyunun yanıltılması, takibi gereken bir suçtur.  Bu süreci yöneten ÖİB Başkanı ve yöneticilerinin görevden alınmaları gerekiyor. İdare, halkın değil yandaşların yanında yer aldı. Bor Şeker Fabrikası ihalesi ve diğer ihaleler derhal iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.
 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

“Özelleştirme İdaresinde milyar dolarlık hileli satış yapılıyor, kimse cezalandırılmıyor”, diyen Ağbaba, “ Böyle bir düzen olmaz. Saray düzeni yıkıldığında satılan bu fabrikaları tekrar halka vereceğiz. Halkın mallarını peşkeş çeken, kamuyu zarara uğratan kişilerin hukuk önünde hesap vermesini sağlayacağız. Sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması için hukuki süreci başlatacağız. Önümüzdeki günlerde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Şeker Fabrikalarının kamulaştırılması için meclise sunduğumuz kanun teklifinin peşini bırakmayacağız.”dedi.