Gündem

Veli Ağbaba:"3 milyon insanın bir anda vatandaş yapılması…"

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilecek olmasına ilişkin, “3 milyon insanın bir anda vatandaş yapılması toplumda çok büyük travma yaratır. Entegrasyon, belirli bir zaman zarfına yayılan, bir yolu, yöntemi, prosedürü olan bir olgudur. Tek kalemde bir küçük ülke nüfusu kadar insanın eline bir kağıt parçası verilerek bu sorun çözülmez.” değerlendirmesinde bulundu.

Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın, Türkiye’ye sığınan mültecileri her daim koz olarak kullandığını, siyasi rant sağlamaya yönelik bir “kalabalık” gibi gördüğünü savundu.

“Suriyelilere vatandaşlık vereceğiz” çıkışının, yalnızca yeni bir siyasi rant arayışı ile değerlendirilebileceğini ileri süren Ağbaba, “Bugüne kadar çok küçük bir azınlığın kalabildiği kampları yapmak dışında kılını kıpırdatmayan AKP hükümeti, bir nüfus kağıdı ile hiçbir sorunun ortadan kalkmayacağını aslında biliyor. Ama hesap zaten insanlık değil, hesap başka.” ifadesini kullandı.

Kamplarda küçük çocuklara yönelik sistematik tecavüzlerin gerçekleştiğini, küçük kızların alınıp, satıldığını ve bunları yapanların korunduğunu iddia eden Ağbaba, mültecilerin yüzde 70’inin Türkiye’de kalacak gibi gözüktüğünü, çok geç olmadan bu insanların entegrasyonunun sağlanması gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda, “Göç ve Uyum Bakanlığı” kurulması önerisinde bulunan Ağbaba, şunları kaydetti:

“Erdoğan’ın söylediği şekilde 3 milyon insanın bir anda vatandaş yapılması toplumda çok büyük travma yaratır. Biz, Göç ve Uyum Bakanlığı kurulmasını bu yüzden istiyoruz. Entegrasyon, belirli bir zaman zarfına yayılan, bir yolu, yöntemi, prosedürü olan bir olgudur. Vatandaşlık, bu husus göz önüne alınarak belirli bir mevzuat çerçevesinde uygulanmalı. Tek kalemde bir küçük ülke nüfusu kadar insanın eline bir kağıt parçası verilerek, bu sorun çözülmez. Aksine sorunları katlar. Buna Türkiye hazır değildir. Mülteci krizi günlük siyasi hesaplara alet edilmeden çözülmelidir.”

AA
Kamupersoneli.net