Gündem

Virüs Salgını devam ederken neden bir anda normalleşme sürecine girdik? Sürü bağışılıklığı nedir?

Rusya ve İran’da Coronavirüs vaka sayıları hızla arttı. Türkiye’nin gerisinde gelen Rusya 3-5 gün içerisinde Türkiye’de ki mevcut Corona vaka sayısını geçti. Brezilya ise dünyanın yeni Coronavirüs merkezi oldu. 2. Sırada ABD var. Avrupa ülkelerinde vaka sayısı düşme eğiliminde olsa da günlük açıklanan vaka sayısı 26 binin üzerinde olan ülkeler var.

NEDEN NORMALLEŞME SÜRECİNE GİRDİK?

Tüm Dünya’da ki Corona vaka tablosu bu kadar vahimken neden bir anda normalleşme sürecine girdik? Türkiye’de hatırlarsanız ilk vakalar 50’li 100’lü olarak ortaya çıkma tarihinden itibaren bir takım tedbir kararları açıklandı ve hemen sonrasında sokağa çıkma yasağı ile birlikte birçok alanda faaliyet yürüten iş yerleri kapandı. Ve bugün açıklanan Corona vaka sayıları, o günlere göre kat ve kat daha fazla olmasına rağmen 01 Haziran’da tedbirler kapsamında da olsa normalleşme sürecine girdik. Buda ister istemez, neden bu kadar salgın varken normalleşme sürecine girdik sorusunu sorduruyor insana…

Bu konu hakkında açıklama yapan Bilim Kurulu üyesi Prof. Tevfik Özlü, 1 Haziran’da başlayacak normalleşme süreci öncesi ile ilgili şöyle dedi;

BU VİRÜSLE BERABER YAŞAYACAĞIZ’

Normalleşme sürecinin başlamasının bir zorunluluk olduğunu ifade eden Özlü sözlerini şöyle sürdürdü:

Sadece biz değil bütün dünya yapmak zorunda. Zaten yapıyorlar. Bu normalleşme süreci sadece bizde değil bütün dünyada başladı. Çünkü bu virüs bizi bırakmıyor, bırakmayacak.

Bu virüsle beraber yaşayacağız. Yoksa aylarca, yıllarca evde kalacak değiliz. Ama bunu yaparken virüse tekrar fırsat tanımayacağız. Salgını tekrar başlatmayacağız. Bu mümkün.

Nasıl ki, ateşten yanarız diye ateşe kullanmayı bırakmıyoruz, sıcak bir şeyi tutarken nasıl kalın bir eldiven veya maşa kullanıyoruz. Aynı şekilde virüse rağmen maske, mesafe ve hijyen ile korunarak her işimizi yapabiliriz.

Bu kurallara uymak koşulu ile her türlü normal hayatımıza dönebiliriz. Endişe duymakta haklısınız ama bu endişe bizi tedbir almaya götürüyorsa faydalı bir görev yerine getirecektir. Yeni normale hepimiz alışacağız.

Özlü virüse alışacağımızı söylüyor. Özlü gibi başka bilim insanları da aynı görüşe benzer açıklamalar yapıyor. O zaman bu senaryoya göre sürü aşışımı yapılmaya çalışılıyor?

Covid-19 ile mücadele sürüyor. Henüz bir aşı ya da kesin bir tedavisi bulunmuş değil. Ve virus dünya genelinde her geçen gün daha fazla sayıda insana bulaşmaya devam ediyor. Peki, pek çok siyaseçi ve uzmanın dile getirdiği sürü bağışıklığı etkili olabilir mi? Riskleri neler? Bu soruların ayrıntılı cevaplarını videodaki anlatımda bulabilirsiniz.