Gündem

Volkswagen işçilere 7 bin lira maaş verecek mi? İşçiler ne kadar maaş alacak?

Alman devi Türkiye’ye yatırım yapacağını açıklamasının ardından vatandaşlar hangi ile yapacağını merak etmeye başlamıştı. Alman devi Volkswagen tarafından otomobil fabrikasının Manisa’da kurulacağının açıklanmasının ardından iş arayanlar milyonlarca insan merakla ne kadar maaş verileceğini araştırmaya başladı. Volkswagen tarafından 7 bin lira maaş verileceği iddia edilirken otomobil fabrikalarında çalışan işçiler, Volkswagen tarafından verilecek en yüksek maaşı açıkladı.

VOLKSWAGEN NE KADAR MAAŞ VERECEK?

Daha önceden otomobil fabrikalarında çalışan işçiler ise bu konu da yorumlar yaparak ne kadar maaş aldıklarını açıkladılar;

-Türkiye’de Ford, Fiat, Hundayi, Honda fabrikaları var ve burada çalışanlar kamuda işçi memur olabilmek için beş on yılını hiçe sayıp kamuya geliyor. Neden, çünkü birincisi para ikincisi ise çalışma şartları. Bir kişi araba fabrikasında bant sisteminde 60-65 yaşına kadar çalışamaz ve bu Türkiye’de üretim yapan firmalar da 1000 avro 1200 avro maaş vermez. Genç yaşta gir, ömrünü ver, sonra yallah kapı dışarı. Manisalı gençler, beyler, bayanlar bu konuları araştırsınlar sevinmeden önce.

– Renault, Fiat… fabrikalarında ne maaş veriliyorsa onu verirler. Adamlar ucuz diye geliyor, yüksek maaş verir mi hiç?

– Sevgili Manisalılar ve bu fabrikada çalışmayı hayal eden arkadaşlar. Ben Bursa’da Fiat fabrikasında çalışıyorum. Bilmeyenler için söylüyorum Doblo ve Egea üretiyoruz. Yani sektör aynı sektör. İtalya’daki fabrikalarında çalışanlara ödenen ücret 2 bin 500 3 bin avro iken, Türkiye’de ödenen ücret 3 bin 500 lira. 14 yıllık çalışanım. Bu iş Bursa Renault fabrikasında da aynı şekilde. Alacağınız ücret 3 bin lirayı geçmez boşa hayal kurmayın. Elin uyanık Almanı boşuna yatırım yapmaz. Yıllık 700 bin oto demek, vardiya başına günlük 400 ila 600 otoya tekabül eder. Otomotiv zor sektördür, tıpkı bant usulü çalışan her yer gibi. Tuvalete gidecek vakit bile bulamazsınız. Boşa hayal kurmayın, sonra hayal kırıklığına uğrarsınız.

– Türkiye’nin en büyük fabrikalarından birinde çalışıyorum. Tüm dizel ve benzinli araçların enjektörlerini üretiyoruz ve fazlasıyla sosyal hakkımız var. Ben bile 3 bin 500 TL maaş alırken işçi halimle oradakilere nasıl 5-7 bin TL arası maaş veriliyor anlam veremedim. Mühendis maaşlarıdır bunlar. Kesinlikle yeni giren bir mavi yakanın 3 bin liradan yukarı maaş alacağını düşünmüyorum. Çalıştığım fabrika ise Robert Bosch.

– Bosch Almanya’daki maaşın 3’te 1’ini veriyor. Yoksa neden Türkiye’ye yatırım yapsın.

– Boş hayal. Biz burada B/S/H yani Bosch/Siemens ortaklığı beyaz eşya fabrikasında çalışıyoruz. 3 bin lira alıyoruz, bu sene sonu 3 bin 500 liraya çıkacağını öngörüyoruz. Hiçbir fabrika işçilerine öyle bir maaş vermiyor, vermez. Zaten otomotiv sektörü Türk Metal Sendikasının elinde, hemen hemen her sendikanın olduğu şirkette maaşları aynı. Fazla hayal kurmasınlar.