Gündem

Yargıtay Kararı İle Sigortası Ödenmeyen Çalışana Maaş Bağlanacak

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işverenden her daim primlerini tahsil edebileceğinden, şuana kadar tahsil edilmemiş olan primler için, sigortalıya aylık bağlanmasına engel teşkil edecek bir durum olmadığı belirtildi.

Yargıtay Prim Konusunda İşçiyi Haklı Buldu

İzmir’de sigortalı bir çalışan çalışma gününün hesaplanması adına Karşıyaka 2. İş Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Başvuru sonucunda SGK’ya bildirilmeyen 4 bin 964 gün sigorta çalışmasının olduğu ortaya çıktı ve normalde 6 işçinin kendi hesabına göre 6 bin 74 gün çalışması olması gerekirken eksik çıktı. Bu rakamlar konusunda işçi haklı çıktı ve karar Yargıtay tarafından onandı.

Mahkeme Davalının Kararını Reddetti

Yargıtay kararının ardından işçi SGK’ya yaşlılık aylığı bağlanması konusunda başvuruda bulundu. Yargıtay ise kurumun tahsilat yapmadığını ve prim ödemediğini, dolayısıyla 5 bin günlük prim ödemesinin olmadığı gerekçesiyle başvuru talebini geri çevirdi. Bu başvurunun ardından İzmir 8. iş Mahkemesi’nde dava açan işçi, Karşıyaka 2. İş Mahkemesinin kararının kesinleşme tarihinden itibaren yaşlılık aylığı bağlanmasına karar verilmesini istedi. Ancak bu defada mahkeme tarafından karar geri çevirildi.

Hukukçular Davalı İşçiye Uyarılarda Bulundu

Bunun üzerine Yargıtay 21. Hukuk Dairesi davaya ilişkin şu açıklamayı yaptı;

“Davalı kurumun, mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra diğer şartlar oluşmuş ise aylık bağlama istemlerini yapması gerekmektedir. Buna rağmen sigortalının sorumlu olmadığı, işverenin ödemekle, kurumun tahsille sorumlu olduğu prim alacağından dolayı davacının yaşlılık aylığı talebinin reddi usul ve yasaya aykırıdır.”

Davalı işçinin durumuna hukukçulardan yorum geldi. Hukukçular davalının arkadasında olduklarını ve davalı işçinin e- hizmet sorgulamasını takip ederek, ilerde mağdur duruma düşmemesi adına kişisel önlemleri almaları gerekliliği konusunda uyarılarda bulundu.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA