Gündem

Yaş Sorununa Takılmadan Erken Emekli Olmak Mümkün Mü?

Milyonlarca emeklilik hayati kuran vatandaş, emekliliklerine kısa bir süre kala çıkan yasa nedeniyle bu hayallerini ertelemek zorunda kalmıştı. 

Emeklilik hayali kuran vatandaşlar Meclis’ten veya siyasilerden konu ile ilgili bir açıklama bekliyorlar. Zaman zaman gündeme gelen bu konu için, yaş sorununa takılan adaylara yönelik Almanya ve Finlandiya’daki modellere bakılıyor.

YAŞA TAKILMADAN ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN

Emeklilik yaşı ile ilgili konularda Avrupa’ya baktığımızda farklı modellere rastlamak mümkün. Avrupa’da iki ülkede uygulanan emeklilik yaşı ile ilgili uygulamalar ise dikkat çekiyor. Bu ülkelerde ilki olan Almanya’da emeklilik yaşı 65-67 olarak belirlenmiş. Ancak 63 yaşındaki bir  ALman vatandaşı eksik her yaş için yüzde 2 düşük emekli aylığına razı olursa, emekli olabiliyor. 

İKİ ÜLKEDE Kİ SİSTEMLER DİKKAT ÇEKİYOR

Bu konuda ki diğer dikkat çekici uygulamaya sahip olan ülke ise Finlandiya. Finlandiya’da uygulanan sisteme göre, eksik maaşla erken yaşlarda emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse her yıl için maaş yüzde 2 yükseliyor. Bu düzenlemeyi beklemeden ve yaşa takılmadan erken emekli olmak mümkün.

YIPRATICI İŞLERDE ÇALIŞANLARA İLAVE PRİM

Erken emeklilik konusunda uygulamada sistemlerden biri ise yıpratıcı işlerde çalışanlara yönelik verilen ilave prim hakkı. Yani, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan işçi ve memura ilave prim hakkı veriliyor. Bu sisteme ilişkin bir örnek vermek gerekirse 20 yıl çalışan bir kişi yıpranmayla 25 yıl çalışmış sayılarak 5 yıl erken emekli olma hakkı elde edebiliyor. Çalıştığınız işlerin yıpratıcı işler kapsamında sayılıp sayılmadığını SGK’dan öğrenebilirsiniz.

İŞGÜCÜ KAYBINA UĞRAYANLAR

10 yıl boyunca yani 1800 gün sigorta priminiz yatmışsa ve en az yüzde 60 iş gücü kaybına uğramışsanız erken emekli olabilirsiniz. Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık Kurulu, sizin iş kaybınızı ve çalışamayacağına dair durumunuzu onaylar ise erken emekli olabiliyorsunuz. 

MUHTAÇ ÇOCUĞUNA BAKAN ANNELER ERKEN EMEKLİ OLABİLİRYOR

Sürekli bakıma muhtaç çocuğuna bakan anneler erken emekli olma şansını yakalıyorlar. Örneğin; Ekim 2008’den sonra 1000 gün primi bulunan bir anne 1250 gün prim ödemiş sayılıyor. 250 günlük süre yaştan düşüyor. Bu haktan SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı’na tabi olan bütün anneler yararlanabiliyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA

 

Bir Yorum

  1. yaşa takılmadan erken emekli olmak eksik maaşla türkiye de mümkün mü?