Gündem

Yasin Börü Davasında İki Sanık Daha Tutuklandı

 Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Yasin Börü davasında iki sanık hakkında daha tutuklama kararı verildi.

Diyarbakır’da, 6-7 Ekim 2014’te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz’un öldürülmesi ile ilgili davada, sanıklardan Cevher Türk ve Ferdi Gül’ün tutuklanmasına karar verildi.

Başka suçlardan cezaevinde bulunan iki sanık, haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, konuyla ilgili hiçbir olaya karışmadıklarını ileri sürdü.

Mahkeme, her iki sanığın, “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” ve “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” suçlarından tutuklanmasına hükmetti.

Kararda, sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, delillerin tam toplanmamış olması, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir delillerin bulunması dolayısıyla tutuklandıkları belirtildi.

Davadaki tutuklu sanık sayısı bu kişilerle 19’a yükseldi.

– İddianame

İddianamede Yusuf Er, Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz’un 7 Ekim 2014’te, Diyarbakır’da terör örgütü PKK/KCK mensuplarınca, “DAEŞ üyesi oldukları” iddiasıyla saldırıya uğradığı belirtiliyor.

Maktuller ile olayda yaralanan Er’in, saldırı üzerine Bağlar semtinde bir daireye sığındıkları, eylemi gerçekleştiren grubun binanın çevresini sardığı ve bu kişileri aramaya başladığı aktarılan iddianamede, eylemcilerin, Er ile maktullerin 5 numaralı dairede olduğunu anlamaları üzerine bir kişinin mutfak balkonundan daireye girdiği ve içeridekilere silahla ateş etmeye başladığı kaydediliyor. 

Silahlı kişinin kapıyı açarak, grubun diğer üyelerini de eve aldığı, eylemcilerin ikametgaha sığınanları linç ederek, ateşli ve delici silahlarla yaralayıp üçünü kattaki camdan aşağı attıkları, birini de sürükleyerek binadan dışarı çıkardıkları anlatılan iddianamede, aşağı atılan ve can çekişen maktullere sopa, taş ve tekmeyle saldırıya devam edildiği aktarılıyor.

Olayda Er dışındakilerin öldüğü, ikametgahın tuvaletine sığınan ve bir süre fark edilmeyen Er’in daha sonra bulunduğu, darbedilerek ve kesici aletle yaralanarak buradan çıkarıldığı ancak Er’in, sanıkların elinden kaçmayı başardığı ve 500 metre kadar gittikten sonra bayıldığı da iddianamede yer alıyor.

Sanıkların, dört maktulü “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan dörder, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” suçundan birer olmak üzere, beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. 

İddianamede sanıkların, Er’in yaralanmasına ilişkin de ayrıca cezalandırılmaları talep ediliyor. 

– Birleşen davalar

Olaylara ilişkin biri yaşı 18’den küçük 6, diğeri 1 suça sürüklenen çocuk hakkında Diyarbakır’da açılan ve daha sonra Ankara’ya gönderilen davalar da Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyayla birleştirildi. Kararın ardından dosyada sanık sayısı 41’e yükseldi.