Gündem

Yaz Saati Uygulamasına İlişkin Düzenlemeler Meclisten Geçti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen Torba Yasada, yaz saatine ilişkin düzenlemelere de yer verildi. 

BAKANLAR KURULU İLERİ SAAT UYGULAMASI YAPABİLECEK

Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Yapılan değişikliğe göre, Bakanlar Kurulu, 1 saati aşmamak şartıyla ileri saat uygulaması yapma konusunda yetkili olacak. Yapılan bu düzenleme ile yaz saati uygulamasının kalıcı olmasına imkan tanınıyor.  Torba tasarı ile yaz saati uygulamasında yapılan düzenleme ile yaz saati uygulaması kalıcı hale getirildi.

YAZ SAATİ UYGULAMASI KALICI HALE GETİRİLMİŞTİ

Bakanlar Kurulu, 7 Eylül 2016’da aldığı kararla, gün ışığından yararlanabilmek için 26 Mart 2016’dan itibaren geçilen yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesini kararlaştırmıştı.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR ?

” Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir.

Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.

Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

Yaz günlerinde gün ışığı, yani aydınlık saatler çok daha uzun olmasına rağmen hala tasarruf için saatlerin niçin bir saat ileriye alındığı çoğunlukla anlaşılmaz. Bunun en kısa açıklaması ’gece zamanını da gündüze katmaktır’ ama bizler zaten karanlık olan saat 24:00’de değil de 23:00’de yatmamızın ülkemize ne kazandıracağını genellikle anlayamayız. Saatleri ileri almanın kış mevsimi ile alakası yoktur.”

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA