Gündem

Yaz Saati Uygulamasına İlişkin Kritik Rapor Yayımlandı

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 5, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden de bir öğretim görevlisinin hazırladığı, Sabit Saat Uygulaması raporu yayımlandı.

Raporda, yaz saati uygulamasının tasarrufa ilişkin düşünülmesi durumunda: “Bu sürecin sıkı bir şekilde iki veya üç yıl sürekli takibi ve değerlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.” ifadelerine yer verildi.

TÜKETİM ORANLARI

Hürriyet’in haberine göre; yayımlanan raporda; “Uyku başlangıç saati olarak ifade edilen 22.00-24.00 aralığında elektrik tüketim oranında ciddi bir düşüş gözlenmiştir. Bu durum sadece toplam elektrik tüketimini azaltmakla kalmamış, aynı zamanda kişilerin sağlığı açısından büyük öneme sahip olan daha erken saatlerde uykuya yönelmeyi gerçekleştirmiştir” bilgisi yer aldı.

ELEKTRİK TÜKETİMİNE ETKİSİ

Uygulamanın elektrik tüketimine etkisi:  “Sabah saatlerinde tüketilen elektrik enerjisi ile puant saatlerde tüketilen aynı değerde değildir. İnsanlar sabah erken uyandıklarında sadece aydınlatma için tüketim yapacaklardır, fakat akşam saatlerinde ise bütün ihtiyaçları gidermek için elektrikten yararlanacaklardır. Sabah saatlerinde tüketilen elektrik enerjisi ile akşam saatlerinde tüketilen elektrik hiçbir zaman aynı miktarda ve kıymette olmayacaktır.

Yapılan hesaplamalara göre aralık ve ocak aylarında sabah saatlerinde elektrik tüketimi artmıştır, fakat buna karşılık puant saatlerdeki miktar ile karşılaştırıldıklarında ise oran çok düşük kalmaktadır.” şeklinde değerlendirildi.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA