Gündem

Yazar İhsan Eliaçık'a Terör Örgütü Propagandasından 7.5 yıl hapis istemi

Yazar İhsan Eliaçık’a büyük şok. Eliaçık’ın bir internet sitesinde yazdığı yazılarda PKK terör örgütünün propagandasını yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada, 7 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, sanık İhsan Eliaçık ve avukatı katılmadı.  Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Hakan Özer mütalaasını mahkemeye sundu.

Mütalaada, sanık Eliaçık’ın bir internet sitesinden yazdığı yazılarda silahlı terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığına ilişkin BİMER’e ihbarda bulunulduğu anımsatıldı.

Söz konusu yazılara yer verilen mütalaada, bahse konu yazılarla sanık tarafından silahlı teröristlere yönelik devletin güvenlik güçlerince yürütülen meşru ve haklı operasyonlarla ilgili olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışıldığı ileri sürüldü.

Sanığın yazısında, terör örgütü PKK/KCK mensuplarının belirli bölgelerde hendek kazma eylemlerinin masumane olarak gösterildiği, bu şekilde sözde örgütsel şiddet eylemlerinin sahiplenildiği anlatılan mütalaada, sanığın Türkiye Cumhuriyeti devletinin topraklarını “sözde Kürdistan” olarak nitelendirerek örgütün bölücü ideolojisini yaymaya ve meşru göstermeye çalıştığı iddia edildi.

Mütalaada, sanığın yayınlanan yazıları bir bütün olarak değerlendirildiğinde eylemlerinin “terörist şiddete çağrı, tahrik ve teşvik edici, silahlı direnişe ve isyana davet ile şiddet eylemlerini övücü nitelikte” olduğu ifade edilerek, sanığın bu şekilde yazılarla zincirleme bir şekilde terör örgütü propagandası suçunu işlediği kaydedildi.

Mütalaada, sanık Eliaçık’ın “terör örgütü propagandası” yapmak suçundan 1.5 yıldan 7.5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Mahkeme heyeti, mütalaanın sanık Eliaçık ve avukatına tebligat ile gönderilmesine, sanık ve avukatına mütalaasına karşı savunmalarını yapmak için bir sonraki celseye kadar süre verilmesine karar verdi.

Sanık ve avukatına kesin süreye rağmen istemeleri halinde ek süre verilmeyeceği uyarısının da tebligatta yer almasına karar veren heyet, duruşmayı erteledi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, sanık İhsan Eliaçık’ın bir internet sitesinde yer alan yazılarında silahlı terör örgütü PKK/KCK’nın propagandasını yaptığı savunularak, sanığın “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılması talep edilmişti

İhsan Eliaçık kimdir?

İhsan Eliaçık, 23 Aralık 1961 tarihinde Kayseri’de doğmuştur. Tam adı Recep İhsan Eliaçık’dır. İlk, orta ve lise öğrenimi Kayseri ve Kırşehir’deki değişik okullar okuyarak 1980 yılında tamamladı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinde Mamak Cezaevi’nde 1 yıl yattı. Akıncılar ve Akıncı Gençler davasından yargılandı ve beraat etti. 28 Şubat’da 30’u aşkın davada yargılandı, iki kez cezaevine girdi.

1985-1990 yılları arasında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okudu. Mezun olmadan 1992 yılında İlahiyat Fakültesi’nden ayrılarak bağımsız yazarlık yapmaya başladı. Kayseri Gündem, Değişim, Yeryüzü, Bilgi ve Düşünce, Yarın, Özgün İrade, Bilge Adam, Söz ve Adalet, Gerçek Hayat, Doğudan gibi bir çok gazete ve dergide yazıları, Milli Gazete, Star, Tempo, Zaman, Habertürk, Sabah, Birgün, Radikal gibi gazete ve dergilerde söyleşileri yayınlandı.

Yarın Dergisi’nde kapanana kadar 4 yıl, Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Söz ve Adalet Dergisi’nde kapanana kadar 8 ay, Gerçek Hayat Dergisi’nde 2 yıl, haber10.com sitesinde 4,5 yıl yazdı.

İhsan Eliaçık’ın kendi resmi web sitesinde (ihsaneliacik.org) ve adilmedya.com haber sitesinde haftalık yazıları yayınlanmaktadır. Yazılarıyla Anti-Kapitalist Müslümanlar adıyla tanınan islami-politik oluşumun teorik altyapısını geliştirdi ve bu harekete sahip çıktı.

Karşı Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı.

Arapça ve İngilizce bilen İhsan Eliaçık, İstanbul’da yaşamaktadır.

İhsan Eliaçık, evlidir ve 5 çocuğu vardır.
Kitapları :
1992 – İtikat Üzerine
1994 – İslam ve Sosyal değişim
1995 – Devrimci İslam
2000 – İslam’ın Yenilikçileri
2003 – Adalet Devleti; ortak iyinin iktidarı
2003 – İhyadan İnşaya İslam düşüncesi
2004 – İslam’ın üç çağı
2004 – Mehmet Akif
2004 – Muhammed İkbal
2004 – Aliya İzzet Begoviç
2006 – Yaşayan Kur’an; Türkçe Meal
2006 – Yaşayan Kur’an; Türkçe Meal-Tefsir
2006 – Daru’s-Selam; Evrensel adalet ve barış yurdu
2006 – Gerçek hayat dini
2007 – Nuzül sırasına göre Yaşayan Kur’an; Türkçe Meal-Tefsir (tek cilt)
2009 – Mülk Yazıları I
2010 – Hanginiz Muhammed
2011 – Mülk Yazıları I+II
2011 – Bana dinden bahset
2011 – Bu belde
2011 – Kur’an’a giriş
2012 – Sosyal İslam