Gündem

Yemek zammına öğrencilerden tepki! 2 buçuk yılda 3’üncü kez zam!

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulu, 22 Ocak 2020 günü yaptığı toplantıda okul yemekhanelerinde öğrenciye verilen yemek fiyatlarına zam yapılmasına karar verdi. Sabah kahvaltısı fiyatı 0,10 TL artarak 2,60 TL’ye, öğlen ve akşam yemekleri fiyatı ise 0,35 TL artarak 4,10 TL’ye yükseldi. İhale verilen yemek şirketinin birim yemek fiyatlarının artması gerekçesiyle zam yapılmasına tepki gösteren öğrenciler, zammın geri çekilmesini talep etti. Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu yaptıkları açıklamayla fiyat değişikliği olmaması konusundaki taleplerinin ‘gerçekçi’ bulunmadığını ifade etti. Öğrenci topluluğu Boğaziçi’nin Sesi ise yapılacak yemek bursu artışıyla zammın meşrulaştırılamayacağını dile getirerek şu açıklamayı yaptı:

“Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olarak yeni döneme yemekhane zamlarıyla başlıyoruz. Öğrencinin dönem arasında okulda olmamasını fırsat bilen üniversite yönetimi, 22 Ocak tarihinde aldığı kararla, yemekhane ücretini kahvaltı için 2.50 TL’den 2.60 TL’ye, öğle ve akşam yemekleri için ise 3.75 TL’den 4.10 TL’ye yükseltti. Böylelikle yemekhane ücretine geçtiğimiz 2 buçuk yılda 3’üncü kez zam yapılmış oldu! 2 buçuk yıl önce 1.50 lira olan akşam yemeği ücreti 2020 Ocak ayında 4.10’a dayanmış durumda.

Yemek şirketinin maliyet hesapları bizi ilgilendirmiyor! 
Öğrenci Temsilci Kurulu yaptığı açıklamada, ihale verilen yemek şirketinin birim yemek fiyatlarının artmasından dolayı yemekhane ücretlerine zam yapılmaması taleplerinin gerçekçi bulunmadığını, bir anlamda yapılan zamların “kaçınılmaz” olduğunu belirtti. Eğer üniversitenin içinde yemek şirketinin gözünden bakıp; kâr, zarar, maliyet hesapları yapmaya başlarsak pekâlâ bu zam son iki yılda yapılan diğer zamlar gibi kaçınılmazdır. Hatta enflasyonun %20’lere dayandığı bir yerde yapılan 10 kuruş ve 35 kuruşluk zamlara şükretmemiz bile beklenebilir. Ancak üniversitemiz piyasanın kurallarının geçerli olduğu bir şirket değildir. Boğaziçi Üniversitesi bir kamu kurumudur ve üniversite yönetimi; öğrencilerin, emekçilerin, işçilerin ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğünü yerine getirirken de kamunun ihtiyaçları önceliklidir. Dolayısıyla burada mücadele etmemiz gereken şey sadece yapılan 10 ve 35 kuruşluk zamlar değildir, mücadele etmemiz gereken şey üniversitenin içinde piyasa kurallarının uygulanmasıdır. Piyasacılığı üniversitemizden atana kadar bu zamlar hep karşımıza dikilecektir.