Gündem

Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? Askerlik 6 aya düştü mü? Son dakika yeni askerlik sistemi haberleri!

Yeni askerlik sisteminin ne zaman yürürlüğe gireceğini merak eden binlerce kişi, internetten ‘’Askerlik 6 aya düştü mü?’’ sorusuna cevap arıyor. Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesi ile beraber zorunlu askerlik süresi 6 aya düşecek ve bedelli askerlik şartları kalıcı hale dönüşecek. Peki yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? Askerlik 6 aya düştü mü?.. İşte, yeni askerlik sistemi hakkında çıkan son dakika haberleri…

Yeni askerlik sisteminin bayramdan önce yürürlüğe girerek geçtiğimiz Ramazan Bayramı öncesinde binlerce er ve erbaşın terhisinin gerçekleşmesi bekleniyordu. Zorunlu askerliğin 6 aya düşürülmesi ile beraber birçok tartışmada gündeme geldi. Yaklaşık 130 bin askerin terhis edilmesi ile ülke güvenliğinin zafiyete gireceği, eğitimli erbaş ve er açığının olacağına dair bazı sorunlar tartışılmaya başlandı. Konu ile ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, planlamanın buna yol açmayacak şekilde yapıldığını ancak, bayram sonrası ele alınması planlanan teklifte, eğitimli erbaş ve er açığının yaşanmaması için bir madde ilavesiyle geçici süre ‘kademeli terhis’ uygulaması getirilebileceğini ifade etti.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Yeni askerlik sisteminin devreye girmesi sonrasında oluşabilecek sorunların dile getirilmesi ile beraber, İktidar ve muhalefet partilerinin almış olduğu ortak kararla, görüşmeler bayram sonrasına ertelendi. 11 Haziran’da açılması beklenen TBMM’ nin ilk gündemi, yeni askerlik sistemi hakkında hazırlanan yasa teklifi olacak. Mecliste, askerliğin 6 aya düşürülmesi sonucunda oluşabilecek sorunlar, yaşanabilecek ülke güvenliği zafiyeti ve bedelli askerlik talep sayısının fazla olması sonucunda yaşanması muhtemel er ve erbaş açığı sorunları gündeme getirilecek. Yeni askerlik sistemi hakkında AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti grup başkanvekilleri görüşlerini bildirecek. Meclis görüşmeleri sonrasında hemen oylamaya sunularak kabul edilmesi ve hemen akabinde yeni askerlik sisteminin yürülüğe girmesi bekleniyor. 

YILLIK ASKER İHTİYACI 420 BİN

Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? Askerlik 6 aya düştü mü? Son dakika yeni askerlik sistemi haberleri!

Kamuoyunda sistem üzerindeki tartışma konularından biri de bedelli askerlik kontenjanı. Şu anda silah altına alınabilecek durumda 2 milyon 200 bin yükümlü bulunuyor. Silah altına alınamayanlar arasında en büyük grubu 1 milyon 600 bin kişi ile öğrenim nedeniyle erteleyenler oluşturuyor. Bu arada mevcut sistemde her sene yaklaşık 700 bin genç, 20 yaşını doldurarak askerliğe elverişli hale geliyor. TSK’nın yıllık asker ihtiyacı 420 bin civarında seyrederken, yoklama ve bakaya durumunda yaklaşık 500 bin kişi bulunuyor.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURULARI ÇOK OLURSA?

Bedelli askerliği kalıcı hale getiren yeni askerlik teklifi Meclis’te

31 bin TL karşılığında yapılacak bedelli için 145 bin kişilik kontenjan ayrıldı. Kontenjanın üzerinde başvuru olması durumunda kura çekimi yapılacak. MHP teklife ilişkin “bedelli askerlik kura çekiminde 27 yaşını bitirenlere öncelik tanınsın” önerisini gündeme getirirken, yükümlüler ise bedelli kontenjanının artırılmasını istiyor.

KONTENJAN SAYISI ARTTIRILMALI

Yükümlüler, “Kontenjandan faydalanamazsak, bakaya durumunda olacağız ve altı ay askerlik yapmak zorunda kalacağız. Ayrıca, bir önceki bedelli askerlikten yararlanamayan 1994 doğumluların sayısı da fazla. Birikme şüphesiz olacaktır. Kontenjan mutlaka artırılmalı ya da bir defaya mahsus herkesi kapsamalı” talebinde bulunuyor.

Son çıkarılan bedelli askerlik uygulamasından 635 bin 582 kişi faydalanmıştı.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?.

Yeni askerlik sisteminde askerlik çağına gelen her birey zorunlu olarak 1 ay kışlanın kapısından girecek. 1 ay sonra bedelli askerlik tercihinde bulunabilecek olan askerler belirlenen ücreti ödemek kaydı ile tezkere alabilecek. Bedelli askerlik yapmak istemeyenler ise askerliğe devam edecek.

ASKERLİK SÜRESİ DÜŞÜRÜLDÜ

Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında yapılan vatani görev 12 ay sürüyordu. Burada lisans mezunları için kısa dönem ayrıcalığı sunuluyordu. Kısa dönem yapmak isteyen lisans mezunları 6 aylık askerlik görevinden sonra kışladan ayrılıyordu. Yeni askerlik sisteminde ise eşitlik getirildi. İlkokul, ortaokul, lise, meslek yüksek okulu ve üniversite mezunu ayırt edilmeksizin herkes 6 ay askerlik yapacak.

MAAŞLI ASKERLİK SİSTEMİ GETİRİLDİ

Askerliğin 6 aya düşürülmesi ile birlikte bir yenilik daha getirildi. Askerlik sonrası iş problemi olanlar 12 ay askerlik yapmak isterlerse bunu maaş karşılığında yapacaklar. Bakan Hulusi Akar, 6 ay maaşlı askerlik yapacaklara ödenecek ücretin 2 bin TL olduğunu açıkladı.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

2018 yılı içerisinde bir kereye mahsus olarak çıkarılan bedelli askerlik yasal zemine oturtularak kalıcı hale getirildi. Bakan Akar, “Bedelli askerlik ücreti asteğmen maaşının 6 katı, 30 bin tL olarak belirlendi” dedi. Bedelli askerlik ücreti tek seferde peşin olarak ödenecek.

TECİL YAŞI DÜŞÜRÜLDÜ

Askerlik tecil yaşı ile ilgili de bir yeniliğe gidildi. Bakan Akar yaptığı açıklamada, “Eskiden gençlerin bedelli askerlik çıkar umuduyla okullarını uzattıklarına dikkati çeken Bakan Akar, “Lisede 29 olan erteleme yaş sınırını 22’ye indiriyoruz, Meslek liselerine artı 3 sene daha ekliyoruz 25 yaşına kadar devam etme şansı veriyoruz. Meslek yüksek okulları ve lisans 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaş oluyor. Bunları aşağı çekerek lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları ve insanların bir an önce bu işi bitirerek işlerini güçlerini yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz ” ifadesini kullandı.

KIŞLAYA ER GİREN GENERAL OLABİLİR

Bakan Hulusi Akar’ın yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklamalarından en çok dikkat çeken, er giren bir kişinin generalliğe kadar yükselme şansı ile ilgili kısım oldu. Yeni askerlik sisteminde tüm askerlerin rütbe olarak önü açıldı.

YEDEK ASTSUBAYLIK GELİYOR

Bedelli ve dövizli askerlikten sağlanacak gelirle yükümlü erbaş ve erlerin maaşları ile diğer giderlerin karşılanabileceğini ifade eden Akar, “Bütçeye herhangi bir yük teşkil etmeden bu sistemin kendi içinde dönmesini amaçlıyoruz” dedi.
Yeni sistemle birlikte çok önemli olarak nitelendirdiği “yedek astsubaylık” uygulamasının da hayata geçirileceğini açıklayan Bakan Akar, şunları dedi:

Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? Askerlik 6 aya düştü mü? Son dakika yeni askerlik sistemi haberleri!

“Yedek astsubaylıkla, meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra herhangi bir şekilde zorlamayla 4 yıllık okul bitirmenize gerek yok diyoruz. Mesleğinizi seviyorsanız bunu yapın, askerlikten dolayı bunu değiştirmeye kalkmayın, böylece ara personel konusunda da sıkıntı oluşmasın istiyoruz. Yedek astsubaylığa kontenjanların uygun olması ve istemeleri durumunda lisans ve lisans üstü mezunları da başvurabilecek. Buraya geldiklerinde iki aylık temel ve sınıf eğitiminin ardından maaşlı olarak 10 ay faaliyetlerini yapacak. Toplamda 12 ayın bitirilmesinin ardından gençler isterse terhis olabilecek. İstek, ihtiyaç ve kadroya göre kendilerine ‘Kalmak ister misiniz’ diye soracağız. Kalmak isteyenler astsubay olarak devam edecek. Yine astsubaylığa müteakip istenilen kriterleri karşıladıkları takdirde subaylığa geçebilecek.”

TESLİM GÜNÜNÜ GEÇİRENLERE CEZA GELİYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yeni askerlik sistemi ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Muş’un yaptığı açıklamalarda, kışlaya geç teslim olan askerlerle ilgili kısım dikkat çekti. Mazeretsiz olarak kışlaya teslim gününü geçiren askerler gitmedikleri gün başına 10 TL ceza ödeyecek.

Örneğin 30 gün askere geç giden bir kişi, kendi isteği ile teslim olursa gün başı 5 TL ödeyecek. Yani toplamda 150 TL ödeyecek. Ancak askeri yetkililerce yakalanarak kışlaya getirilirse gün başına 10 TL ödeyecek. Bu durumda ise 300 TL ödemiş olacak.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ SİLAH ALTINDAKİLERİ KAPSIYOR MU?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklama yaptı. Sistemin kanunlaşmasıyla beraber silah altındaki askerlerin terhis olup olmayacağı sorulan Bakan Akar, “Olabilir” yanıtını verdi. Akar, sistemin hemen uygulamaya girip girmeyeceği sorusunu da “Bunun kararını tabii Cumhurbaşkanımız ve Meclis verecek. Biz TSK olarak bu kanunun yayımlandığından itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte çıkabilecek sorunlara karşı tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ÖĞRETMENLER NASIL ASKERLİK YAPACAK?

Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaç göstermesi ve Milli Savunma Bakanlığının uygun görmesi üzerine yedek subay aday adayı olarak silah altına alınacaklardan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen mesleğini fiilen icra edenler arasından bildirilenler temel askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecek.

Bu düzenleme uyarınca öğretmen olarak ayrılan ve göreve başlayan yükümlülere, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığınca ödenecek. Bu yükümlüler; öğretmenlik görevleri sırasında resmi elbise giyemeyecek, emsali yedek subaylar kadar hizmet yapacak, hizmetleri askerlik şubelerinden sevk tarihinde başlayacak ve görev yerleri Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek.

Bu kişiler hizmetleri sonunda asteğmen olarak terhis edilecek, bu görevleri sırasında usulüne göre öğretmenlik mesleğiyle ilişkileri kesilenler, kalan hizmetlerini er olarak tamamlamak üzere kıtalara sevk edilecek, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile de ilişikleri kesilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilenler hakkında firar, hava değişimi/izin tecavüzü, yoklama kaçağı, bakaya ve geç iltihak suretiyle bakaya kalmak suçlarına ilişkin kanun ile kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme disiplinsizliklerine ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümleri uygulanacak. Seferberlik ve savaş halinde bu hükümler uygulanmayacak.

.

Bir Yorum

  1. Ben suan askerim Allahın izniyle inşAllah düşer ben tek erkek cocugum inşAllah bütün silah altındaki arkadaşlarım da yaralanıp evlerine giderler

  2. Ben suan askerim Allahın izniyle inşAllah düşer ben tek erkek cocugum inşAllah

  3. Ben suan askerim Allahın izniyle inşAllah düşer ben tek erkek cocugum inşAllah