Gündem

Yeni Kimlik Başvurularında Aşırı Yoğunluk Yaşanıyor

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacağı açıklanan yeni çipli kimlik kartlarının başvuruları 2 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlamıştı. Başvuruların başladığı günden itibaren nüfus müdürlüklerinde alışılmışın dışında bir yoğunluk yaşanması vatandaşı çileden çıkardı.

Çipli kimlik kartlarında yapılan başvuru sürece dahil olunca ilk önce internetteki kimlik kartı randevu sisteminden ise andevu almaya çalışan vatandaşar önümüzdeki 3 hafta için İstanbul’un 39 ilçesinin hiçbirinde boş randevu sistemi bulamadı.

Bu sebepten dolayı daha sonra Alo 199 hattıla iletişim kurarak randevu almayı denedi fakat saatlerce meşgul yanıtı alınınca soluğu nüfus müdürlüklerinde aldılar. 

BAŞVURU SIRA NUMARASI TÜKENDİ

Hemen sıraya girmek için girişlerde bulunan numaratör üzerinden alınan sonuçlar hayret ettirdi. ‘Bilet üretilemedi, lütfen görevliye haber veriniz’ çağrısıyla karşılaşan vatandaş çileden çıktı. Daha sonras danışma masasına yönelen vatandaşa verilen cevap ise; “Yoğunluktan dolayı bugün işlem yapamıyoruz” olarak açıklandı. Başka bir nüfus müdürlüğüne gitmek için bulunduğu kurumdan çıkan vatandaşların istekleri karşılanmadıkları için sitemde bulundukları görüldü.

TELEFONLAR HEP MEŞGUL

Günlerdir kimlik sırası bekleyen vatandaşlardan bazıları ise orada bulunan görevlilerle tartışma yaşıyor. Yetkililer, randevusuz gelenlerin çokluğundan dolayı sitem ederken 2 gündür yen kimlik mücadelesi veren 69 yaşındaki İ.A. da, “Randevusuz geliyorum çünkü randevu almak imkânsız, telefonları açmıyorlar. Dün akşamüstü geldiğimde bu Sabah gelmemi bu sabah geldiğimde de akşamüstü gelmem gerektiğini söylediler” ifadesinde bulunuyor.

KİMLİK İŞLEMLERİ NASIL TAMALANIYOR

Başvuran vatandaşın T.C. kimlik numarası görevli personel tarafından sistemden sorgulanarak kimlik veya kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge isteniyor. Ardından kişinin son 6 ay içerisinde çekilmiş ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf başvuru sırasında nüfus memuruna teslim ediliyor. Biyometrik veri olarak vatandaşlardan, hem sağ hem sol elden parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi alınıyor. Görevli personel, başvuran vatandaştan tarafından 16 lira tahsis ediliyor. Fakat doğum nedeniyle düzenlenmiş kartlar için bir ay içerisinde başvuru yapıldığında herhangi bir ücret tahsis edilmiyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ise başvurularını dış temsilciliklere yapacaklar. Yeni kimlik, başvurada verilen adrese PTT Kargo tarafından teslim ediliyor. 15 yaşını tamamlamamış çocuklar çipli kimliğe velileriyle başvurabiliyor. 

Kamupersoneli.net | ANKARA