Gündem

Yeni Kimlik Ne Zamana Kadar Alınacak? Çipli Kimlik Kart Başvurusunda Talep Edilen Evraklar Nelerdir?

İçişleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan düzenleme sayesinde yeni kimlik kartları, ehliyet ve pasaport hakkında değişiklikler 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Bununla beraber yeni kimlikler, “çipli kimlik” olarak kullanılmaya başladı. 2019 Temmuz ayına kadar 37 milyon vatandaşımız çipli kimlik kullanımına geçti.

Yeni kimlik almayan kişiler çipli kimlik alma süresinin ne zaman sona ereceğini sorguluyor. Yeni kimlik ne zamana kadar alınacak? Çipli kimlik kart başvurusunda talep edilen evraklar nelerdir? İşte detaylar..

KİMLİK YENİLEME RANDEVUSU

Kimlik yenilemek isteyenlerin yapacağı ilk iş randevu almaktır. Nüfus ve Vatandaşlar İşleri Genel Müdürlüğü “randevu.nvi. gov.tr” web adresi üzerinden veya Alo 199 numaralı çağrı merkezi üzerinden randevu alınmaktadır.

Veya randevu alınmaması durumunda kendinize en yakın Nüfus Müdürlüğüne giderek işlemlerini yapabilirsiniz.

ÇİPLİ KİMLİK KART BAŞVURUSUNDA TALEP EDİLEN EVRAKLAR NELERDİR?

Çipli kimlik kart randevusu almak isteyenler alt kısımda yer alan evrakları teslim etmek zorundadır.

Nüfus cüzdanınız. Nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, TSK kimlik kartı, sarı basın kartı, hakim ve savcı kimliği, avukatlık kimlik kartı, öğretmen kartı da kimlik yerine geçiyor.

Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf

22.5 liralık (değerli kağıt bedeli) değişim ücretini ödediğinizi gösteren makbuz veya dekont. Değişim ücretini başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.

ÇİPLİ KİMLİK KART ÜCRETİ

Kimlik yenileme: 22.50 TL

Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 22.50 TL

Eskiyen kimliği değiştirme: 22.50 TL

Yeni doğan bebek için kimlik çıkarmak ücretsiz. Doğumdan itibaren 1 ay içinde bebeğin kaydı yapılmamışsa: 22.50 TL

Kimlik kaybedilmişse: 45 TL